Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Глава на мечка“ – най-скъпата рисунка на Леонардо

Цената ѝ задмина предишния рекорд за рисунка на Да Винчи

„Глава на мечка“ е с размери едва 7х7 см. Снимка: „Кристис“ - „Глава на мечка“ – най-скъпата рисунка на Леонардо

„Глава на мечка“ е с размери едва 7х7 см. Снимка: „Кристис“

Рисунка на меча глава от Леонардо да Винчи се продаде за рекордните 12,1 млн. долара на търг в Лондон. Произведението с размери едва 7×7 см, рисувано преди повече от 500 години, задмина най-високата цена за рисунка на художника – предишният рекорд бе на „Кон и ездач“, продадена за 9,4 млн. долара през 2001 г., отбелязва Би Би Си. Това далеч не е най-скъпата рисунка в историята – рекордът държи „Глава на Апостол“ на Рафаело, продадена за 48 млн. долара през 2012 г.

Единици са рисунките на ренесансовия майстор, които все още са в частни ръце, отбелязват от „Кристис“. „Глава на мечка“ е създадена със сребърен писец върху бежова хартия с розов оттенък. Макар от векове да е в частни ръце, тя е показвана пред широката публика в музеи, включително и в Националната галерия на Лондон. Датирана е от около 1480 г.

Рисуването с писец е изключително трудна техника, защото човек не може да си позволи да сбърка, коментира Летиша Мейсън, специалист по рисунки от стари майстори към „Кристис“. Според нея природата и животните като цяло са едно от най-големите вдъхновения на Леонардо.

Собствениците на рисунката може да се проследят до британския художник Томас Лорънс. След смъртта му през 1830 г. творбата преминава в ръцете на арт дилъра му Самюъл Удбърн. През 1860 г. той я продава на „Кристис“ за £2,50 (по-малко от 3 евро при съвременния валутен курс), гласи информацията в сайта на тръжната къща. Името на последния собственик не се съобщава.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90