Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Глава Трета“ от танца на една приключила любов

Прочутата хореографка Шарон Еял представя у нас новия си спектакъл, дни след световната премиера

Участниците в спектакъла „Глава Трета“ са от танцовата трупа „Лев“ на Шарон Еял. Снимка: „One Dance Week“ - „Глава Трета“ от танца на една приключила любов

Участниците в спектакъла „Глава Трета“ са от танцовата трупа „Лев“ на Шарон Еял. Снимка: „One Dance Week“

Последствията от любовта изследва израелската хореографка Шарон Еял в новия си спектакъл „Глава Трета“, който ще бъде представен тази есен в Пловдив. Танцовата творба, посветена на любовната раздяла и силата да продължиш напред след нея, ще бъде част от 12-ото издание на международния фестивал за танцово изкуство „One Dance Week“, в рамките на събитията в Европейската столица на културата.

Продукцията е продължение на темата за любовта от предишните две представления на хореографката – „OCD Love“ (Обсесивно-компулсивно разстройство Любов) и „Love Chapter 2“ (Любов Глава Втора). „Глава Трета“ ще бъде показана на 5 октомври в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив, дни след световната премиера на спектакъла на 26 септември в Германия. Пред родната публика ще излязат танцьорите от компанията на Еял „Лев“ (L-E-V Company), основана през 2013 г.

Подобно на предишните две представления от поредицата, на сцената излизат шестима танцьори, които в полутъмната зала ще въплътят с танцови движения човешките чувства след любовна раздяла и ще се превърнат в атоми на изолацията, изтощението и загубата, както ги определя критикът Джудит Макрел.

„Глава Трета“ носи уникалния почерк на Шарон Еял и на мултимедийния дизайнер Гай Бехар, съосновател на „Лев“. Автор на музиката е Ори Лихтик, един от пионерите на електронната сцена в Израел, чийто техно ритъм създава характерна клубна атмосфера на продукциите на танцовата компания.

Представлението „Обсесивно-компулсивно разстройство Любов“ е вдъхновено от любовно стихотворение на Нийл Хилборн, който страда от болестта и заради своите мании, тревожност и натрапчиви мисли губи голямата си любов. Спектакълът се радва на добри отзиви в критиката, определян е като „завладяващо, анатомично изследване на най-интимните човешки чувства“. Спектакъл, който „не прилича на никой друг и е причина да плачеш“, пише „Файненшъл Таймс“.

„Любов Глава Втора“ се радва на подобен успех, това е изследване на още по-дълбоките преживявания и вътрешни конфликти, обобщават във френския вестник „Фигаро“. Критикът Люк Дженингс от „Гардиън“ му дава пет звезди и нарича Еял една от най-иновативните хореографки в нашето съвремие, чиято работа се характеризира с изключителна техническа прецизност и фина, строга музикалност.

„Глава Трета“ е логичното тематично продължение, посветено на превъзмогването на раздялата, възстановяването на счупеното и търсенето на новите пътища.

Родена в Йерусалим, Шарон Еял създава нов хореографски език със спонтанни и пластични, атлетични и нежни като сън движения, едновременно тревожен и привличащ.

Вярвам, че когато танцуваш от дъното на сърцето, можеш да докоснеш хората… Ние всички търсим едни и същи неща. Искаме да обичаме и искаме да бъдем обичани. Искаме да създаваме връзки“, казва Еял и настоява, че следва формата на класическия танц, но идващ отвътре, от същността на артиста.

Тя започва да танцува от ранна детска възраст, учи танц в компанията „Батшева“ в Израел по времето, когато артистичен директор е Охад Нахарин, знаменито име в танца и създател на танцовия език „Гага“. В превод от иврит, „гага“ означава сърце, а в танца това е стил, залагащ на импровизацията като основен източник на движението. Еял го използва и до днес в спектаклите си.

Билети за „Глава Трета“ вече се продават онлайн.