Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Главите на Великденския остров повредени след пожар

Огънят вероятно е запален умишлено, част от щетите са непоправими, казват от местната власт

Островът временно е недостъпен за туристи, докато се установят размерите на щетите. Снимка: Областна администрация на Рапа Нуи - Главите на Великденския остров повредени след пожар

Островът временно е недостъпен за туристи, докато се установят размерите на щетите. Снимка: Областна администрация на Рапа Нуи

Горски пожар повреди част от моаите на Великденския остров, популярна туристическа дестинация в чилийската част на Тихия океан. Част от щетите не могат да бъдат възстановени, казват от местната управа, цитирани от Би Би Си. Точният брой на обгорелите глави все още не е известен, допълват от кабинета на чилийския министър на културата.

Над 1000 са мегалитните глави на Великденския остров, познати като моаи – най-големите сред тях тежат 74 тона и са високи над 10 метра. Фигурите, създадени преди повече от 500 години от полинезийско племе, са сред най-популярните туристически дестинации в света, а островът, на който се намират, е част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Островът, наричан от местните Рапа Нуи, бе отворен отново за посетители преди три месеца след дълго прекъсване на туристическите посещения заради пандемията.

Пожарът е избухнал в началото на седмицата и е засегнал близо 60 хектара. Работи се по версия, че е причинен умишлено от човешка ръка. Междувременно местността отново е затворена, докато екип реставратори уточни размерите на щетите.

Огънят може би е запален умишлено, мотивите се изясняват. Снимка: Областна администрация на Рапа Нуи

Някои моаи са напълно обгорели и няма начин да бъдат възстановени, казват от местните власти. Щетите по тях са много по-големи, отколкото окото може да види, допълват от администрацията. Главите са подредени по крайбрежието на острова, гледат към сушата и в миналото са били възприемани за духовете на велики предшественици.

Една от статуите се съхранява в Британския музей, донесена на Острова през 1860-те години като подарък за кралица Виктория. Чилийското правителство поиска връщането ѝ на Великденския остров през 2018 г. – засега молбата им остава без резултат. Местната власт обаче предлага алтернатива – главата остава в Лондон, но музеят поема финансова отговорност за поддръжката на останалите моаи на острова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС