Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Главният архитект на София: Книгите няма да се върнат на площад „Славейков“

Вече има достатъчно книжарници в столицата, посочва Здравков

Площад „Славейков“ ще се използва за културни събития,  съобщава арх. Здравко Здравков. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Главният архитект на София: Книгите няма да се върнат на площад „Славейков“

Площад „Славейков“ ще се използва за културни събития, съобщава арх. Здравко Здравков. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Площад „Славейков“ повече няма да бъде място за книжен пазар. Това заявява главният архитект на София Здравко Здравков в интервю за българския вестник „Телеграф“. Общината ще съкрати броя на павилионите в парковете и градините и ще намали с до 20% общия брой на билбордовете в София, подчертава Здравков пред изданието.

Според главния архитект, книжният пазар е отживял времето си, защото вече има достатъчно книжарници в София. Някога той е запълвал ниша, която вече не съществува. Площадът в сърцето на София ще остане зона за културни събития и празнични базари. Перголите, които в момента определят облика му, ще останат.

Павилионната търговия по столичните улици и паркове също не е съобразени с европейските тенденции, защото в будките в столицата се продават хранителни стоки и бельо, което е неестествено, те са за вестници и списания, казва арх. Здравков. Общината ще се погрижи по въпроса, като заедно с това ще се постарае да осигури предвидимост за търговците.

Очаква се да бъдат отменени и двете схеми за разполагане на търговски обекти пред фасадата на Народния театър.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg