Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гледаме безплатно най-доброто от европейското кино

Показват трите финалиста за филмовата награда ЛУКС в Дома на киното и в салони на още шест града

Филмът „Уестърн“ е сниман в България, в родопското село Кочан. - Гледаме безплатно най-доброто от европейското кино

Филмът „Уестърн“ е сниман в България, в родопското село Кочан.

СОФИЯ-СТРАСБУРГ-СОФИЯ

Безплатни прожекции за почитателите на доброто европейско кино предстоят у нас в началото на месец декември. Говорим за „доброто“, защото ако преди години, „европейско“ автоматично означаваше добро, то днес широката публика изглежда не мисли така. (Разбира се, има и лошо европейско кино, но то стига до нас по-трудно, отколкото лошото американско.)

Европейското кино, особено качественото, все още не може да стъпи, дори и с един крак, в моловете и големите кино-вериги – но все пак има надежда, поне в София. По данни на работещи в едно от най-големите малки столични кина, в последните три години интересът на българския зрител към европейските продукции расте – леко, но постоянно.

В първите дни на декември ще може да видим (да повторим: безплатно) три от най-добрите европейски филми на годината – „Уестърн“, „Кръвта на саамите” и „120 удара в минута”. Това са финалистите за филмовата награда „ЛУКС“ на Европейския парламент. В средата на ноември тя бе връчена на създателите на шведския филм „Кръвта на саамите“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви името на филма победител и връчи отличието на двете изпълнителки на главната роля.

Представянето на филмите, организирано от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство със „София филм фест“, ще се проведе в София и още шест български града в рамките на вече традиционните филмови дни „ЛУКС“.

Уестърн

Прожекциите започват с „Уестърн“ (копродукция на Германия, България и Австрия) в София на 1 декември от 19 ч. в Дома на киното.

Сюжетът разказва за група германски работници, които изграждат електроцентрала в граничен район между България и Гърция. Чуждата земя, главозамайващите пейзажи и изолацията от познатата цивилизация предизвикват приключенския дух на мъжете. Но езиковата бариера и културните различия събуждат предразсъдъци и недоверие и от двете страни…

„Германската режисьорка Валеска Гризебах преработва деликатно жанровите правила на уестърна и ги транспонира в днешната дълбока българска провинция“, пише сайтът Cineuropa.

След края на прожекцията ще се проведе дискусия с българските копродуценти, евродепутата от Комисията по култура и образование в ЕП Светослав Малинов и филмови дейци.

„Уестърн“ може да се гледа още в: Плевен – 11 декември, 19 ч., кино „Арена“, Панорама Мол; Смолян – 13 декември, 19 ч., кино „Арена“.

Кръвта на саамите

„Кръвта на саамите“ (Швеция, Норвегия, Дания) разказва за Еле Маря, четиринадесетгодишно момиче, произхождащо от семейство еленовъди от народа саами. Подложена на унижения от страна на „доброжелателни“ шведи, тя започва да мечтае за друг живот, но за да го постигне, трябва да се превърне в друг човек и да скъса всички връзки със семейството и културата си…

Кадър от филма „Кръвта на саамите“, спечелил наградата „ЛУКС 2017“

Прожекцията в София е на 2 декември от 19 ч. в Дома на киното; във Варна – на 5 декември от 19 ч., във Фестивалния център; в Стара Загора – 12 декември от 19 ч. в кино „Арена“, Парк Мол.

120 удара в минута

Четири години след получилия широко признание „Момчета от Изтока”, френският режисьор Робен Кампийо представя вълнуващ и трогателен сърцераздирателен групов портрет на парижките активисти, борещи се за правата на болните от СПИН в началото на 90-те години на ХХ век. Надеждата им е да спасят живота си, но и съдбата на бъдещите поколения…

„120 удара в минута“ е разказ за борбата за правата на болните от СПИН в началото на 90-те.

Прожекцията в София е на 3 декември от 19 ч. в Дома на киното; в Пловдив – на 4 декември от 18,30 ч. в „Лъки – Дом на киното“; в Благоевград – на 7 декември от 19 ч. в кино Cinemax.

Европейската филмова награда „ЛУКС“ има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност. Всяка година Европейският парламент организира филмови дни „ЛУКС“, които представят финалистите в конкурсната програма. Заглавията се избират от жури, съставено от представители на филмовата индустрия. Трите финалиста са резултат от техния избор, а филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент.

Специална награда на публиката

Публиката у нас и в Европа ще има шанс да гласува за предпочитания от трите филма в интернет на адрес: www.luxprize.eu или във Фейсбук-страницата на наградата „ЛУКС“. Резултатите от гласуването ще бъдат обявени по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари напролет. На случаен принцип се посочва един от гласувалите, който получава покана да присъства на фестивала. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата „ЛУКС“ за предходната година и открива сцената за новата, като се обявяват и 10-те филма от официалната селекция.

Какви са проблемите на европейското кино и възможните пътища за тяхното преодоляване, пред „Площад Славейков“ споделя продуцентът на снимания у нас „Уестърн“, Йонас Дорнбах, продуцирал и номинирания за „Оскар“ филм „Тони Ердман“. Очаквайте разговора с Дорнбах!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах