Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гледаме по-малко британски филми и сериали след Брекзит?

„Непропорциално“ е присъствието на съдържание от Острова в европейските канали и стрийминг платформи, смята ЕС

Британските драматични сериали, като „Короната“, ще бъдат пряко засегнати от евентуални ограничения от ЕС. Снимка: Нетфликс - Гледаме по-малко британски филми и сериали след Брекзит?

Британските драматични сериали, като „Короната“, ще бъдат пряко засегнати от евентуални ограничения от ЕС. Снимка: Нетфликс

Европейският съюз се готви да предприеме мерки срещу „непропорционалната“ бройка британски телевизионни и филмови продукции, които се разпространяват в Европа с цел да намали „меката сила“ на Великобритания след финализирането на Брекзит, пише „Гардиън“.

Островът е най-големият износител на тв и филмово съдържание в Европа, но това е заплаха за „културното разнообразие“ на Стария континент, става ясно от документ на ЕС, до който британското издание е получило достъп. Този въпрос вероятно ще стане част от дългия списък с проблеми между Великобритания и ЕС, които ще чакат разрешаване след Брекзит.

Според директивата за аудиовизуални и медийни услуги на ЕС, голяма част от ефирното време в държавите-членки трябва да се посвети за европейско съдържание и поне 30% от заглавията в стрийминг платформите като „Нетфликс“ и „Амазон“ трябва да са създадени на територията на континента.

Някои държави предприемат още по-драстични мерки за чуждестранно съдържание, като например Франция, където квотата за европейско съдържание в платформите е 60%. Страната е въвела и изискване 15% от печалбите на стрийминг услугите да се инвестират в продукцията на ново съдържание.

Според документа от ЕС, обсъждан от дипломатите на 8 юни, ако и във времето след Брекзит британското съдържание продължи да се възползва от досегашните квоти, това ще доведе до „непропорционално“ количество британски продукции по европейските телевизии.

„Достъпът до британско съдържание в услугите за видео по заявка, както и привилегиите, с които се ползват творбите, квалифицирани като европейски, може да доведат до непропорционално присъствие на британско съдържание в квотата за европейски творби и да ощетят по-голямото разнообразие, включително на европейски творби от по-малки държави или по-непопулярни езици – се казва в документа. – Следователно тази непропорционалност ще се отрази при спазването на изискването за промотиране на европейски творби и културно многообразие, поставено като цел от директивата за аудиовизуални и медийни услуги.“

Европейската комисия е била натоварена със задачата да направи проучване за рисковете, които британското съдържание поставя пред културното многообразие на ЕС. Дипломатически източници, пожелали да останат анонимни, коментират пред „Гардиън“, че това е първа стъпка към налагането на ограничения върху продукциите от Острова.

Евентуалните санкции ще се отразят най-вече на британските драматични продукции, като предварителните продажби на правата за „Имението Даунтън“ и „Короната“ покриват изцяло разходите, похарчени за продукцията, казват представителите на бранша.

„Ако загубим достъп до такава значителна част от европейските пазари, това ще нанесе сериозен удар в британския тв сектор и ще засегне качеството по веригата продуцент, разпространител и създател“, казва Адам Минс, директор на Асоциацията „Commercial Broadcasters“.

В периода 2019-2020 г. продажбите на права за европейски канали и стрийминг платформи е донесло на британската телевизия приходи от 490 млн. паунда (ок. 570 млн. евро).

Експерти отдавна предупреждават правителството, че ЕС ще опита да ограничи властването на Великобритания на европейския тв и филмов пазар след напускането на съюза.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90