Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гледаме Ралф Файнс в „Антоний и Клеопатра“ на голям екран

Тричасовият спектакъл с прожекции в София и страната (видео)

Ралф Файнс и София Оконедо в сцена от „Антоний и Клеопатра“. Снимка: Джейсън Бел/NT Live - Гледаме Ралф Файнс в „Антоний и Клеопатра“ на голям екран

Ралф Файнс и София Оконедо в сцена от „Антоний и Клеопатра“. Снимка: Джейсън Бел/NT Live

„Антоний и Клеопатра“, заглавие от афиша на Националния кралски театър, ще бъде показано на голям екран у нас през март и април –  като част от програмата „NT Live“. Спектакълът с продължителност 3 часа и 40 мин. ще бъде показан в „Синема Сити“ със субтитри.

В главните роли Ралф Файнс и София Оконедо впечатляват британската критика – „Таймс“, „Обзървър“, „Файненшъл Таймс“ дават 5 от 5 звезди, „Гардиън“ и „Тайм Аут“ – 4. Признание двамата актьори получават и от театралите – за ролите си получават награда от „Evening Standard“ за най-добро актьорско изпълнение.

Постановката е на Саймън Гудуин и идва директно от лондонската сцена – спектакълът е от новия сезон и се игра в британската столица до последните дни на януари. От същия режисьор българската публика е гледала „Любовни стратегии“, „Дванайсета нощ“ и „Човек и свръхчовек“ в рамките на „NT Live“.

Сюжетът ни връща в периода след смъртта на Цезар. Рим е управляван от генерал Марк Антоний и другарите му – защитници на Вечния град. Но в близост до разлюляната от брожения империя се заражда нова трагедия: любовта между египетската царица Клеопатра и Марк Антоний. В съдбоносната борба между любовта и дълга, страстта се превръща в катализатор на войната.

„Шекспир безшевно е пришит към тъканта на нашия свят – пише Мат Труман във „Варайъти“. – Модерно предрешения Рим е добре разпознаваем със словата и елитите си, които точно като нашите, са заплетени в крамоли. Гудуин ни показва както работата, така и почивката на свръхбогатите.“

„Този спектакъл ни напомня, че Шекспировата пиеса е обитавана от духовете на смъртта от самото си начало и че само прославилите се любовници живеят в съня на страстта“, пише Майкъл Билингтън.

Първата прожекция на „Антоний и Клеопатра“ е на 20 март от 19 ч. във всички кина на „Синема Сити“ в София, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора. Втората прожекция на 3 април е само в киното в „Мол София“.

Прожекциите са част от програмата „NT Live“ на Британския национален театър за излъчване на хитови театрални продукции от Обединеното кралство в кина по целия свят. У нас се организира в партньорство с Британския съвет и Програма „Култура“ на Столична община.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90