VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Гледаме Ралф Файнс в „Антоний и Клеопатра“ на голям екран

Тричасовият спектакъл с прожекции в София и страната (видео)

Ралф Файнс и София Оконедо в сцена от „Антоний и Клеопатра“. Снимка: Джейсън Бел/NT Live - Гледаме Ралф Файнс в „Антоний и Клеопатра“ на голям екран

Ралф Файнс и София Оконедо в сцена от „Антоний и Клеопатра“. Снимка: Джейсън Бел/NT Live

„Антоний и Клеопатра“, заглавие от афиша на Националния кралски театър, ще бъде показано на голям екран у нас през март и април –  като част от програмата „NT Live“. Спектакълът с продължителност 3 часа и 40 мин. ще бъде показан в „Синема Сити“ със субтитри.

В главните роли Ралф Файнс и София Оконедо впечатляват британската критика – „Таймс“, „Обзървър“, „Файненшъл Таймс“ дават 5 от 5 звезди, „Гардиън“ и „Тайм Аут“ – 4. Признание двамата актьори получават и от театралите – за ролите си получават награда от „Evening Standard“ за най-добро актьорско изпълнение.

Постановката е на Саймън Гудуин и идва директно от лондонската сцена – спектакълът е от новия сезон и се игра в британската столица до последните дни на януари. От същия режисьор българската публика е гледала „Любовни стратегии“, „Дванайсета нощ“ и „Човек и свръхчовек“ в рамките на „NT Live“.

Сюжетът ни връща в периода след смъртта на Цезар. Рим е управляван от генерал Марк Антоний и другарите му – защитници на Вечния град. Но в близост до разлюляната от брожения империя се заражда нова трагедия: любовта между египетската царица Клеопатра и Марк Антоний. В съдбоносната борба между любовта и дълга, страстта се превръща в катализатор на войната.

Америка за България

„Шекспир безшевно е пришит към тъканта на нашия свят – пише Мат Труман във „Варайъти“. – Модерно предрешения Рим е добре разпознаваем със словата и елитите си, които точно като нашите, са заплетени в крамоли. Гудуин ни показва както работата, така и почивката на свръхбогатите.“

„Този спектакъл ни напомня, че Шекспировата пиеса е обитавана от духовете на смъртта от самото си начало и че само прославилите се любовници живеят в съня на страстта“, пише Майкъл Билингтън.

Първата прожекция на „Антоний и Клеопатра“ е на 20 март от 19 ч. във всички кина на „Синема Сити“ в София, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора. Втората прожекция на 3 април е само в киното в „Мол София“.

Прожекциите са част от програмата „NT Live“ на Британския национален театър за излъчване на хитови театрални продукции от Обединеното кралство в кина по целия свят. У нас се организира в партньорство с Британския съвет и Програма „Култура“ на Столична община.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg