Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гледаме „За тялото и душата“ заедно с Илдико Енеди (видео)

Унгарската режисьорка ще оглави международното жури на „София филм фест“

Във филма „За тялото и душата“ работниците от една кланица сънуват красив общ сън - сърна и елен в гората.  - Гледаме „За тялото и душата“ заедно с Илдико Енеди (видео)

Във филма „За тялото и душата“ работниците от една кланица сънуват красив общ сън - сърна и елен в гората.

Илдико Енеди, унгарската режисьорка с трудна кариера, но и с международно признание, е председателят на Международното жури на 22-рия „София филм фест“, съобщиха организаторите на събитието. Тя ще получи и специалната награда на ФИПРЕССИ „Платиниум 90“, носители на която са още режисьорите Бела Тар и Горан Паскалевич.

За повечето зрители като че ли втората новина, свързана с Илдико Енеди, е още по-интересна. Унгарската режисьорка ще отдели време и за да представи у нас най-новата си творба – „За тялото и душата”.  Филмът е носител на „Златна Мечка” от „Берлинале 2017“ и още куп награди на различни журита и публики. Попадна и в краткия списък от 9 заглавия, от които ще бъде избран носителят на „Оскар“ за чуждоезичен филм.

„За тялото и душата” е деликатна любовна история, изпълнена с красота, болка и смърт. В суровата и кървава обстановка на една кланица, сред сцени, които могат да накарат и най-големия любител на телешкото месо да се замисли за вегетарианска диета, две изгубени души се срещат в образите на елен и кошута в сънищата си. Контрастите между красивия сън и жестоката реалност са брутални.

Илдико Енеди дебютира през 1989 година в Кан с филма „Моят ХХ век” (Az én XX. századom), където получава наградата „Златна камера”. През 1992 година Енеди е поканена за член на журито на 42-ото „Берлинале“, две години по-късно нейният филм „Magic Hunter“ е в основния конкурс на 51-ото издание на Венецианския фестивал. Сюрреалистичната ѝ творба „Simon, the Magician” е представена на различни филмови форуми и получава добри отзиви. „За тялото и душата” се появява 18 години по-късно и покорява „Берлинале“.

„През тези 18 години гледах деца, преподавах в училище за изобразителни изкуства, заснех сериал за НВО. Но бях отчаяна и всеки божи ден се блъсках като побъркана, за да стартирам моите проекти”, казва Енеди.

22-ото издание на „София филм фест“ започва на 8 март, а сред най-интересните от вече обявените филми са „Нелюбов“ на Андрей Звягинцев, „Проектът Флорида“ на Шон Бейкър и новият носител на „Златен глобус“ за чуждоезичен филм „Без Милост“ на Фатих Акин.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90