Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Гледане с разбиране на германската соцреалност

Програма на Софийската градска галерия с лекция, безплатни турове и ателиета съпътства първата изложба на Сибиле Бергеман у нас

Сибиле Бергеман документира Източна Германия, като иронизира патоса на соцреалността. Репродукция: СГХГ - Гледане с разбиране на германската соцреалност

Сибиле Бергеман документира Източна Германия, като иронизира патоса на соцреалността. Репродукция: СГХГ

Поредица от безплатни турове и лекции организира Софийската градска художествена галерия, за да поднесе нова фотографска изложба пред по-широк кръг публика. Това е експозицията „Сибиле Бергеман. Фотографии“, която от 1 март представя в столицата творчеството на една от ключовите фигури на германската фотография.

Сибиле Бергеман е непозната фигура за широката аудитория в България, това е първата ѝ изложба у нас. Първоначално интересите ѝ са в модната и портретната фотография, работи за списанията „Сибиле“ и „Гео“. Започва да се занимава по-сериозно със ситуационна фотография в Берлин в края на 60-те, а по-късно и в Ню Йорк, Париж, Токио и Сао Пауло. Дълги години работи с фотоапарат за моментални снимки Полароид, а до 1990 г. – предимно в черно-бяло. Тя е една от малкото фотографки, които използват цветния филм не като илюстративен, а като структурен елемент от образа.

Изложбата на галерията акцентира върху черно-бял сребърно желатинов печат, цветни фотографии и полароидни репродукции на нейни творби.

Полароидната серия от периода 2000 – 2006 г. е озаглавена „Избледняващи спомени“ и запечатва изоставени места и пространства, които остават предимно скрити за съзнателното възприятие на зрителя. Кадрите отразяват реалността на ГДР, но са умишлено лишени от меланхолична носталгия по Източна Германия.

Репродукция: СГХГ

Медиаторската програма „Гледане с разбиране“, инициатива на фондация „Изкуство – дела и документи“ и „Гьоте институт“, ще предложи няколко тура в изложбата, водени от изкуствоведката Жени Дечева. Тя ще запознава публиката с творчеството на Сибиле Бергеман, но и всеки път ще предлага акцент върху различна тема или аспект, застъпени в изложбата – например жените във фотографията, градската среда или фотографският образ на Африка. Началото е на 8 март, международния Ден на жената, и темата ще бъде съобразена с повода – обиколката ще бъде посветена на женския поглед във фотографията.

Голямо внимание програмата обръща на най-младата публика. За целта ще се проведат серия от ателиета за деца и родители, в които участниците ще могат да се запознаят в детайл с творчеството на Сибиле Бергеман, както и с основи на фотографията и сами да приложат наученото в действие. Водеща на работилниците ще бъде Мария Вълкова – специалист по визуална комуникация и обучител. Ателиетата са на различни теми, например „Портрет“, „Човекът и градът“, „Градски портрет“… Участието е безплатно, но се изисква предварително записване.

Женското присъствие във фотографията в България, Германия и по света е тема на лекцията на д-р Катерина Гаджева, която ще се проведе на 16 март в „Гьоте институт“. Входът е свободен.

Специални обиколки ще бъдат организирани и за хората в пенсионна възраст, води ги отново Жени Дечева. Всички турове са безплатни, посетителите заплащат само билета си за вход в галерията. Изисква се и предварително записване. С повече подробности около „Гледане с разбиране“ и датите на останалите обиколки и ателиета може да се запознаете тук.

Сибиле Бергеман

Сибиле Бергеман си отива през 2010 г., но остава в историята на изкуството като една от най-значимите германски фотографки през последните десетилетия. Първоначално придобива популярност със своите модни снимки в Източен Берлин, но скоро се превръща във важна представителка на жанра на фотографското есе, както и в изследовател на социалната действителност на ГДР и периода. В творчеството ѝ ясно личи лична критика към опита за налагане на един „идеален“ контекст. Това тя прави като отразява отпечатъка на една митологизирана и куха форма на патос, която времето налага.

Репродукция: СГХГ

Друг важен фрагмент от работата на Бергеман са нейните фотографии от Африка и Близкия Изток в периода 1999 – 2004 г. Снимките ѝ от Гана, Сенегал, Мали и Йемен улавят всекидневния живот в цялата му амбивалентност – между традиционната култура и глобализацията.

След обединението на Германия тя основава фотографската агенция „Осткройц“ и става членка на Академията на изкуствата в Берлин. Днес някои от фотографиите ѝ са част от постоянните колекции на музея на изкуството „Метрополитън“ и музея на модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк, музея „Щедел“ във Франкфурт на Майн и др.

„Сибиле Бергеман. Фотографии“ може да се разгледа в Градската галерия до 10 април.

Изложбата се осъществява от „IfA“ (Institut für Auslandsbeziehungen) в сътрудничество с „Гьоте институт България“ и с  партньорството на Софийската градска художествена галерия.

Репродукция: СГХГ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах