Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Глиненият цар“ с голямата награда за непубликуван роман на „Развитие“

Ще бъде издаден не само текстът на победителя Добромир Байчев, а и всички номинирани произведения, обещават от корпорацията

Победителят Добромир Байчев получава статуетката от основателя на литературния конкурс „Развитие“ Александър Александров. Снимка: Корпорация „Развитие“ - „Глиненият цар“ с голямата награда за непубликуван роман на „Развитие“

Победителят Добромир Байчев получава статуетката от основателя на литературния конкурс „Развитие“ Александър Александров. Снимка: Корпорация „Развитие“

Романът на Добромир Байчев, „Глиненият цар“, стана носител на Голямата награда в конкурса за непубликуван роман на корпорация „Развитие“. Победителят бе обявен на церемония в Централния военен клуб на 10 май, четвъртък.

Клишето „Тези, които са участвали, също са победители“ тази година не е просто утеха за загубилите, тъй като по препоръка на журито останалите шест номинирани романа също ще излязат от печат. Специалната награда също отиде при повече от един кандидат и с нея бяха отличени двама автори.

Номинираните за наградата произведения бяха „Кула от лъжи“ на Виктор Стоянов, „Три за щастие“ на Десислава Шейтанова, „Водната кула“ на Диана Петрова, „Национално съкровище“ на Димитър Тодоров, „Естрийм – една рокаджийска история с автобус“, „Тогава и винаги“ на Страхил Събев и „Глиненият цар“ на Добромир Байчев.

Голямата награда се определя вече десета поредна година от тричленното жури с председател проф. Ивайло Знеполски и членове Бойко Пенчев и Георги Господинов. При Байчев отива стъклената статуетка „Късчета от нематериалната вселена”, изработена от художничката Боряна Зафирова, парична премия от 12 хил. лева и, разбира се, възможността да отпечатат произведението му.

Специалната награда от 7 хил. лв бе поделена между „Екстрийм – една рокаджийска история с автобус“ на Иван Стоилов и „Национално съкровище“ на Димитър Тодоров.

Тази година наградата има двоен празник – връчва се за десета поредна година, а „Развитие“ отбелязва своята 25-годишнина. От корпорацията изтъкват, че церемонията е приключила, но същинското честване предстои, когато и седемте романа излязат на книжния пазар.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах