Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Глиненият цар“ с голямата награда за непубликуван роман на „Развитие“

Ще бъде издаден не само текстът на победителя Добромир Байчев, а и всички номинирани произведения, обещават от корпорацията

Победителят Добромир Байчев получава статуетката от основателя на литературния конкурс „Развитие“ Александър Александров. Снимка: Корпорация „Развитие“ - „Глиненият цар“ с голямата награда за непубликуван роман на „Развитие“

Победителят Добромир Байчев получава статуетката от основателя на литературния конкурс „Развитие“ Александър Александров. Снимка: Корпорация „Развитие“

Романът на Добромир Байчев, „Глиненият цар“, стана носител на Голямата награда в конкурса за непубликуван роман на корпорация „Развитие“. Победителят бе обявен на церемония в Централния военен клуб на 10 май, четвъртък.

Клишето „Тези, които са участвали, също са победители“ тази година не е просто утеха за загубилите, тъй като по препоръка на журито останалите шест номинирани романа също ще излязат от печат. Специалната награда също отиде при повече от един кандидат и с нея бяха отличени двама автори.

Номинираните за наградата произведения бяха „Кула от лъжи“ на Виктор Стоянов, „Три за щастие“ на Десислава Шейтанова, „Водната кула“ на Диана Петрова, „Национално съкровище“ на Димитър Тодоров, „Естрийм – една рокаджийска история с автобус“, „Тогава и винаги“ на Страхил Събев и „Глиненият цар“ на Добромир Байчев.

Голямата награда се определя вече десета поредна година от тричленното жури с председател проф. Ивайло Знеполски и членове Бойко Пенчев и Георги Господинов. При Байчев отива стъклената статуетка „Късчета от нематериалната вселена”, изработена от художничката Боряна Зафирова, парична премия от 12 хил. лева и, разбира се, възможността да отпечатат произведението му.

Америка за България

Специалната награда от 7 хил. лв бе поделена между „Екстрийм – една рокаджийска история с автобус“ на Иван Стоилов и „Национално съкровище“ на Димитър Тодоров.

Тази година наградата има двоен празник – връчва се за десета поредна година, а „Развитие“ отбелязва своята 25-годишнина. От корпорацията изтъкват, че церемонията е приключила, но същинското честване предстои, когато и седемте романа излязат на книжния пазар.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах