POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Глоба до 50 хил. лв. за щета на паметник в София

Столична община създава публичен регистър на произведенията в градската среда

Вандалите, боядисали в черно прожекторите на статуята на цар Самуил, можеше да бъдат глобени минимум 1000 лв. по измененията в Наредбата за паметниците на територията на София. Снимка: Румен Добрев - Глоба до 50 хил. лв. за щета на паметник в София

Вандалите, боядисали в черно прожекторите на статуята на цар Самуил, можеше да бъдат глобени минимум 1000 лв. по измененията в Наредбата за паметниците на територията на София. Снимка: Румен Добрев

Антагонистите, които боядисаха в черно прожекторите на паметника на цар Самуил в центъра на София, избегнаха глоба от минимум 1000 лева. Занапред обаче възстановяването на вредите, нанесени от вандали, няма да бъде поемано от Столична община. Всеки, който посегне на паметник на територията на София, вече ще бъде глобяван до 50 хил. лв., а щетата ще трябва да възстанови за своя сметка. Това гласят измененията и допълненията в Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на София, приети в четвъртък от Столична община.

Промените в действащата наредба определят ясен ред за поставянето на произведения в градската среда, разписвани с подробни процедури; създават експертно-художествен съвет, който да подпомага работата на кмета и Общинския съвет и участва в процеса на вземане на решения; регламентират отношенията между софиянци и администрацията на столичното кметство; откриват публичен регистър на паметниците и актуализират глобите за нанесените им щети.

В Наредбата се регламентира разработването на обща генерална схема за разполагането на обектите в градската среда на София, след съгласуване с Експертно-художествен съвет, с Обществено-експертен съвет по устройство на територията и с Министерството на културата. Схемата ще бъде съобразена с Устройствената концепция за опазване и развитие на културно-историческото наследство на общия устройствен план на общината.

Писмено предложение до Столичния общински съвет за поставяне, преместване и премахване на паметници, паметни плочи и барелефи могат да правят кметът на София, общинските съветници, кметовете на районите в столицата, ръководствата на обществени, стопански, научни, културни, неправителствени и други организации и инициативни граждански комитети със състав не по-малко от 20 души.

Преместването или премахването на паметник в София ще бъде възможно чрез предложение до общината с подробни мотиви, с посочване на мястото, на което да бъде преместен, с проекта за разполагане на новото място, както и с източник на финансиране.

Занапред проектите за паметници ще бъдат публикувани в интернет страницата на Столична община за срок не по-кратък от един месец, за да има възможност гражданите са обсъдят качествата им.

За всяко предложение за създаване, преместване или премахване на произведение в градската среда на София, становище ще трябва да даде Експертно-художественият съвет. Ще му бъде искано мнението и дали е необходимо да се проведе конкурс за бъдеща творба. Процедурата по провеждане на конкурса ще се открива с публична обява, а когато възложител е кметът на Столична община, процесът ще стартира със заповед на кмета. Конкурсът ще се обявява най-малко трийсет дни преди датата на провеждане му в един национален ежедневник, както и на сайта на общината.

Публичният регистър на паметниците към Столична община ще съществува под формата на досие за всеки обект. Творбите ще присъстват и в онлайн карта. Регистърът ще бъде поддържан от Музея за история на София.

Столична община има право да налага санкции за щети, нанесени на общински и държавни обекти в градската среда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg