POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Глоба за „лайк“ под антивоенен пост наложиха в Русия

Преподавател тъгувал за осъден колега и харесал видео на Шварценегер

В Русия вече е опасно да се използват публично дори емотикони. - Глоба за „лайк“ под антивоенен пост наложиха в Русия

В Русия вече е опасно да се използват публично дори емотикони.

Глоба от 30 хиляди рубли (около 500 евро) беше наложена от съда на преподавател по философия и история от руския град Барнаул за лайк „тъжен съм“ под чужд пост в руската социална мрежа „Однокласники“, съобщиха от изданието „Сибир. Реалии“.

На 15 юли Ленинският народен съд на Барнаул е глобил Алексей Аргунов с посочената сума по дело за „дискредитация на армията“. На 12 юли преподавателят е бил извикан за съставяне на протокол в полицейското управление. В материалите по делото било посочено, че на 12 април Аргунов е поставил емотикон „тъжен съм“ под публикация на лидера на ялтайския клон на партия „Яблоко“ Александър Гончаренко, в която той разказва, че е бил осъден за „дискредитация на армията“. На 17 март Аргунов е поставил реакция „харесва ми“ под видео на Арнолд Шварценегер, в което актьорът казва:

„На някои от тях е казано, че са там, за да защитават руснаците в Украйна“.

Според изданието, клон на „Свободна Европа“ в Сибир, това е първият случай в Русия, когато новите правила в Наказателния кодекс за дискредитация на армията се прилагат за лайкове, а не за публикации. Предполага се, че това ще създаде прецедент и подобни дела ще се увеличат.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90