Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Глоба за Ветко Арабаджиев заради изтръгнатите вишни

Санкцията на общината - до 50 хил. лв. Невярно е уверението на хотелиера, че само е преместил дърветата, вижте снимките

Ветко Арабаджиев купи хотел "Кемпински", сложи му име като на фолкпевица - Маринела, и изтръгна японските вишни отпред, за да посади палми. Снимка: Весислава Антонова - Глоба за Ветко Арабаджиев заради изтръгнатите вишни

Ветко Арабаджиев купи хотел "Кемпински", сложи му име като на фолкпевица - Маринела, и изтръгна японските вишни отпред, за да посади палми. Снимка: Весислава Антонова

До 50 хил. лв. може да стигне глобата за Ветко Арабаджиев, изтръгнал японските вишни пред „Кемпински“. Столичният хотел бе закупен от бизнесмена миналата година и кръстен на съпругата му Маринела. Глобата ще бъде наложена на Арабаджиев от кмета на столичния район „Лозенец“ Любомир Дреков, съобщава „Дневник“.

Сигналът за изкоренените вишни, посадени в годините, когато е строен хотелът, е подаден от граждани в сряда в профила на Дреков във Фейсбук. Кметът на „Лозенец“ разпоредил да се направи проверка на място. Актът за нарушението на хотелиера вече е съставен, предстои да бъде разписано и наказателно постановление.

„Глобата за юридически лица е до 50 000 лв., а в конкретния случай новият собственик на хотела Ветко Арабаджиев ще трябва да заплати вероятно най-високата възможна глоба“, пояснява Дреков пред „Дневник“.

„Става дума за сграда на хотел със забележителна архитектура със световно значение, както и за уникалната й градина с емблематичните вишневи дървета – символ на мястото от десетилетия“, казва кметът на района.

Изкоренените вишни се намират в общински имот, но според Дреков дори да бяха в частен, се изисква разрешение от общината за преместване или отсичане на дървета.

Ветко Арабаджиев е отстранил вишните, за да посади на тяхно място палми. Пред инспекторите на общината било обяснено, че вишневите дървета само ще бъдат преместени край суши бара на хотела, няма да бъдат унищожавани. Фотографът на „Площад Славейков“ Румен Добрев обаче откри останките на дърветата край близките контейнери за смет.

Вижте снимките, които уличават твърдението за преместването на вишните за невярно:

d1

d2

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90