Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Глобализацията на Вангелизацията

Или как Ванга ще измести Христо Стоичков от позицията най-популярен българин

В Русия Ванга е острие на пропутинската пропаганда. - Глобализацията на Вангелизацията

В Русия Ванга е острие на пропутинската пропаганда.

Време е да забравим Тервел – Спасителя на Европа, богомилите и Учителя Дънов. Вече няма смисъл да се хвалим с киселото мляко, розовото масло и шопската салата. А също и с Джон Атанасов, Борис Христов и Христо Стоичков. Както се казваше в един популярен сериал: „Няма Джаро, няма Маро. На улицата има нов шеф и той се казва Иво“. Само че „новият шеф” не е бандит, а баба и се казва Ванга. Първо у нас, после в Русия, утре по цял свят. За нея тези дни писаха вестници като британския „Експрес“, жълт таблоид, който подкрепя партията на евро- и българо-скептичния Фараж, но и „Дейли Мирър“, и „Ню Йорк пост“. 

Откакто Ванга не е между живите, всяка седмица излиза по някоя статия с нови и нови нейни предсказания. Главно, след като вече са се сбъднали. Вангелизацията на нацията започна някъде около края на индустриализацията – и колкото повече изоставахме в опитите си да развием наука и промишленост, толкова повече напредвахме в мистичния свят на окултното. Едното е за сметка на другото.

Но се оказа, че не е много лесно да си пророчица в собствената си страна. Въпреки всеотдайните усилия на Нешка Робева, Светлин Русев и Божидар Димитров, вангелизацията се оказа много по-успешна в Русия. Ако у нас излезе статия за Ванга, в Русия издават книга. Ако ние снимаме документален филм, те направят сериал. Ако за нас Ванга е казала, че все някога ке се оправим, на Русия категорично предрича световно господство… Ако у нас я използват за вдигане на тиражите, в Русия отдавна са я превърнали в пионер на пропутинската политическа пропаганда.

В тази руски вестник можете да видите няколко предсказания на Ванга, които вече би трябвало да са се сбъднали.

В този руски вестник можете да видите няколко предсказания на Ванга, които вече би трябвало да са се сбъднали.

Сега предстои да видим приключенията на бабата – политически агитатор на Запад, дали останалият свят ще преглътне нейните (или които и да са настоящите им автори) пророчества. Или по-скоро ще ги подъвче няколко дни и ще ги изплюе с досада. Суеверията и мистичните заблуди, също както и първият им братовчед – религиозният фанатизъм, виреят най-добре на територии с лошо образование, ниско ниво на рационалното мислене и ограничена медийна свобода.

Дали „Сирия ке падне“ са думи на Ванга, не е ясно. Но каквото и да стане, все ще има хора, които вярват в това.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС