Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Глобиха Юрий Шевчук от група ДДТ за „дискредитация на армията”

Ще трябва да плати малко под 1000 евро заради изказване, че не подкрепя войната

Юрий Шевчук в кадър от интервюто за Ютюб канала на журналистката
Екатерина Гордеева - Глобиха Юрий Шевчук от група ДДТ за „дискредитация на армията”

Юрий Шевчук в кадър от интервюто за Ютюб канала на журналистката Екатерина Гордеева

Глоба от 50 хил. рубли (малко под 1000 евро) наложи районният съд в Уфа на музиканта Юрий Шевчук по дело за „дискриминация на руската армия”, съобщава „Медиазона”. Делото е заведено след концерт на група ДДТ в Уфа на 18 май.

На този концерт Шевчук заяви, че „родината не е задникът на президента”, но това изказване не е обект на делото, приключило днес в Уфа. Дискредитация на армията властите са видели в други думи на певеца:

„Сега хора убиват хора – това е огромна трагедия. Всяка сутрин гледам новините като вас. Душата страшно ме боли. Ние сме против войната.”

Осъдителната присъда по административното дело идва след няколко отказа на различни съдилища да започнат съдебен процес. Самият Шевчук не се яви на нито едно от заседанията на съда, отсъствал е при съставянето на протокола и не е пожелал делото да бъде преместено в Санкт Петербург, където живее, затова то е разгледано в Уфа.

Според практиката на руските власти от 24 февруари насам, при второ провинение по новия закон за „дискредитация на армията” се завежда наказателно дело.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg