Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Глобяват парижкото кметство за прекалено много жени в администрацията

Констатирано е нарушение на половия баланс - само 30% от новите служители били мъже

„Абсурдна, нечестна, безотговорна и опасна“ нарече глобата Ан Идалго, кмет на Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Глобяват парижкото кметство за прекалено много жени в администрацията

„Абсурдна, нечестна, безотговорна и опасна“ нарече глобата Ан Идалго, кмет на Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глоба грози градската управа на Париж, тъй като през 2018 г. на ръководни позиции са били наети предимно жени. Кметството дължи 90 хил. евро на френското министерство на обществените услуги за нарушението в половия баланс на работното място, съобщава „Дойче Веле“.

През 2018 г. нова работа на високи позиции в общината са получили 11 жени и 5 мъже (едва 30% от новонаетите служители).

„Тази глоба е очевидно абсурдна, нечестна, безотговорна и опасна – коментира Ан Идалго, кмет на френската столица. – Да, трябва да насърчаваме решителните и силни жени навсякъде, защото Франция изостава в това отношение.“

Според френски закон от 2013 г., хора от един пол не може да заемат повече от 60% от ръководните позиции в сектора на публичните услуги. Целта му е да улесни достъпа на жените до ръководни позиции в публичния сектор и към момента около 47% от служителите на общината на високи позиции са жени.

Амели дьо Моншалан, министър на обществените услуги, потвърди в Туитър, че глобата е наложена за квотата мъже/жени от 2018 г.

„Искам глобата, която ще бъде платена от Париж за 2018 г., да финансира конкретни действия, които подкрепят жените в публичния сектор. Каня Ви в министерството, за да ги обсъдим“, обърна се тя към Идалго.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС