Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Недоволство посред еуфорията от Арката на Кристо

Президентът Макрон обясни, че проектът символизира излизането на страната от пандемията

Хиляди туристи се стекоха на площад „Шарл дьо Гол“, за да видят последния проект на Кристо. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Недоволство посред еуфорията от Арката на Кристо

Хиляди туристи се стекоха на площад „Шарл дьо Гол“, за да видят последния проект на Кристо. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предимно възторг, еуфория и възхита предизвиква по света новината за опакованата Триумфална арка на Кристо и Жан-Клод в Париж. Но има и гневни реакции. Проектът, реализиран посмъртно, бе открит официално в събота. И още първия ден на площад „Шарл дьо Гол“ около Арката се стекоха около 100 хиляди туристи и парижани, а в неделя посетителите надхвърлиха 250 хиляди, улеснени от ограниченията в движението на автомобили в района.

И докато мнозинството бе захласнато от смелата идея и красотата на покритата със сребрист плат Арка, някои изразиха недоволството си от решението на президента Еманюел Макрон да разреши инсталацията, отбелязва „Сънди Таймс“. Критиците заявиха аргументите си, че творбата е „грозна“, „остаряла“, „неекологична“ и „обида за нацията“. Подобни мнения се появиха и в социалните мрежи и у нас, където обаче често се търси връзка между естетиката на творбата и националната идентичност на Кристо.

Вижте още: ХУЛЕН И ПОЧИТАН, БЪЛГАРИН И НЕБЪЛГАРИН

Макрон посети опакования символ на Франция още преди официалното откриване на творбата и по-късно аргументира решението си да даде разрешение за инсталацията. По думите му, проектът на Кристо символизира излизането на страната от пандемията.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„В края на една здравна криза това произведение ни дава глътка свобода, дързост, позволява да мечтаем“, отбелязват от президентството.

Дебатът намери почва и в Туитър.

„Отменете цялата култура“, споделя един потребител заедно със снимка от процеса на опаковането.

Триумфалната арка е един от паметниците символи на Франция. Построен е в чест на воювалите и загиналите за Франция във войните на Първата френска република и Наполеоновите войни (1789 – 1815). Имената на всички френски победи и генерали са изписани върху вътрешните и външни стени на арката, а под свода ѝ е гробът на незнайния воин от Първата световна война.

Заради важността на монумента за нацията, някои намериха за проблем, че фасадата му се покрива изцяло със синтетична материя:

„Толкова ли се срамуваме от себе си, че крием най-големите си победи, най-големите си герои, нашата национална история?“, пита друг потребител с псевдонима „Багетено момче“.

„Похабени 14 млн. евро!“, отбелязва страница в Туитър, озаглавена „Красива Франция“.

Опаковането на Триумфалната арка е проект, замислен преди 60 години, когато Кристо и партньорката му в живота и изкуството Жан-Клод обитават малък апартамент в Париж, в близост до монумента. Оттогава двойката създава колажи, скици и монажи на проекта, много от които продават, за да финансират реализацията му. Опаковането на Арката е финансирано изцяло с лични средства на Кристо.

„Сигурно сте чули за опаковането на Кристо на „Триумфалната арка“ –  пише потребител и споделя свои снимки от инсталацията. – Познавам работата му добре, разбира се, но никога не съм изгарял от желание да я видя на живо. Трябва да призная обаче, страхотно е. С изключение на всичките автомобили.“

Има и потребители, които откриват религиозна символика в опаковането на паметника:

„Всичко и всички могат да бъдат покрити във Франция, с изключение на мюсюлманските жени – споделя жена от мароканско-нидерландски произход. – Значението на тази арт инсталация е свободата. Ха! Каква ирония.

Произведението провокира създаването на редица колажи и миймове, най-вече шеги със сравненията на неразбиращите изкуството на Кристо – чаршафи, завеси, кюлоти. В социалните мрежи в България се появи и колаж, свързан с актуалната политическа ситуация в страната – Арката, облепена с предизборни плакати.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах