Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гняв във Фейсбук заради екран пред стенопис на Йоан Левиев в НДК

Министрите Боил Банов и Лиляна Павлова пред екрана, закрил фреската на Йоан Левиев по време на представянето на обновените зали в НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев - Гняв във Фейсбук заради екран пред стенопис на Йоан Левиев в НДК

Министрите Боил Банов и Лиляна Павлова пред екрана, закрил фреската на Йоан Левиев по време на представянето на обновените зали в НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев

Снимка на екран, закриващ стенопис на Йоан Левиев (1934-1994) в НДК, предизвика гняв във Фейсбук. Кадърът е споделян десетки пъти с възмутени коментари, че творбата е повредена. Дъщерята на художника, Йоана Левиева-Сойер, нарича това „въпиющо безобразие“.

Снимката показва спирка от разходката на двамата министри Боил Банов – на културата, и Лиляна Павлова, на европредседателството – в понеделник заедно с медиите в обновената зала 8. Банов и Павлова са седнали пред фреската, закрита от голям бял екран. Министърът на културата сподели пред присъстващите, че се намират пред „едно изключително монументално пано на художника Йоан Левиев“ и съжали за екрана пред него. Банов обясни, че екранът бил поставен временно, заради събитие отпреди два дни, и отбеляза, че в най-скоро време ще бъде свален.

Кадърът обаче хвърли Фейсбук в крайни коментари.

„НДК… културна проевропейска председателска трансформация на стенописа на Йоан Левиев… Скъпи приятелю Йони, не гледай от небето какво става на земята“, написа художникът Николай Панайотов.

Друг художник, Андрей Янев, също реагира с възмущение:

„Тъжно е, но безпросветието набира скорост. Да скриеш прекрасен стенопис и да не ти дойде наум алтернативно решение е безсилие на проектанта, който и да е той… Жалко“.

Йоана Левиева-Сойер призова, ако фреската е повредена, веднага да бъде поправена:

„Моля всичките си приятели да ми помогнат да поправим веднага това въпиющо безобразие! Не знам да има друг стенопис в НДК, на който по време на българското председателство на ЕС да е монтиран екран! Фреското на баща ми, Йоан Левиев, е истински шедьовър, изпълнен в традициите на най-добрите български и световни майстори. Видях снимката току-що тук, във Фейсбук, и имах чувството, че се задушавам! Този екран трябва да бъде свален веднага, а ако има увреждане по произведението, да бъде поправено!“

При вглеждане в кадъра се вижда, че екранът не е монтиран в стената, а е окачен за тавана. От НДК също обясниха, че екранът виси от тавана, заявиха категорично, че произведението на Йоан Левиев не е повредено и обещаха в най-скоро време да премахнат екрана.

Вижте още: НДК: ЕКРАНЪТ НЕ УВРЕЖДА СТЕНОПИСА НА ЙОАН ЛЕВИЕВ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg