Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гняв във Фейсбук заради екран пред стенопис на Йоан Левиев в НДК

Министрите Боил Банов и Лиляна Павлова пред екрана, закрил фреската на Йоан Левиев по време на представянето на обновените зали в НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев - Гняв във Фейсбук заради екран пред стенопис на Йоан Левиев в НДК

Министрите Боил Банов и Лиляна Павлова пред екрана, закрил фреската на Йоан Левиев по време на представянето на обновените зали в НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев

Снимка на екран, закриващ стенопис на Йоан Левиев (1934-1994) в НДК, предизвика гняв във Фейсбук. Кадърът е споделян десетки пъти с възмутени коментари, че творбата е повредена. Дъщерята на художника, Йоана Левиева-Сойер, нарича това „въпиющо безобразие“.

Снимката показва спирка от разходката на двамата министри Боил Банов – на културата, и Лиляна Павлова, на европредседателството – в понеделник заедно с медиите в обновената зала 8. Банов и Павлова са седнали пред фреската, закрита от голям бял екран. Министърът на културата сподели пред присъстващите, че се намират пред „едно изключително монументално пано на художника Йоан Левиев“ и съжали за екрана пред него. Банов обясни, че екранът бил поставен временно, заради събитие отпреди два дни, и отбеляза, че в най-скоро време ще бъде свален.

Кадърът обаче хвърли Фейсбук в крайни коментари.

„НДК… културна проевропейска председателска трансформация на стенописа на Йоан Левиев… Скъпи приятелю Йони, не гледай от небето какво става на земята“, написа художникът Николай Панайотов.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Друг художник, Андрей Янев, също реагира с възмущение:

„Тъжно е, но безпросветието набира скорост. Да скриеш прекрасен стенопис и да не ти дойде наум алтернативно решение е безсилие на проектанта, който и да е той… Жалко“.

Йоана Левиева-Сойер призова, ако фреската е повредена, веднага да бъде поправена:

„Моля всичките си приятели да ми помогнат да поправим веднага това въпиющо безобразие! Не знам да има друг стенопис в НДК, на който по време на българското председателство на ЕС да е монтиран екран! Фреското на баща ми, Йоан Левиев, е истински шедьовър, изпълнен в традициите на най-добрите български и световни майстори. Видях снимката току-що тук, във Фейсбук, и имах чувството, че се задушавам! Този екран трябва да бъде свален веднага, а ако има увреждане по произведението, да бъде поправено!“

При вглеждане в кадъра се вижда, че екранът не е монтиран в стената, а е окачен за тавана. От НДК също обясниха, че екранът виси от тавана, заявиха категорично, че произведението на Йоан Левиев не е повредено и обещаха в най-скоро време да премахнат екрана.

Вижте още: НДК: ЕКРАНЪТ НЕ УВРЕЖДА СТЕНОПИСА НА ЙОАН ЛЕВИЕВ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах