POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гняв заради убийството на Сесил. А за бебето, изгорено живо?

В Палестина кръвта е евтина, заяви кандидат за кмет на Лондон

Снимки на бебето Али, струпани на лобното му място. - Гняв заради убийството на Сесил. А за бебето, изгорено живо?

Снимки на бебето Али, струпани на лобното му място.

Кръвта е евтина в Палестина… Със серия от гневни туитове под този надслов британският политик Джордж Галъуей изрази негодувание, че медиите отдават повече внимание на смъртта на лъв, отколкото на палестинското невръстно дете, изгорено живо в Западния бряг, пише „Индипендънт“.

Лидерът на Партията на уважението критикува медиите и предупреди, че е изключително опасно да се приоритизира убийството на зимбабвийския лъв Сесил над бебето Али Саад Давабша в град Дума.

18-месечното дете бе изгорено живо в чудовищна атака на еврейски екстремисти в четвъртък през нощта. Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди нападението като „ужасяващ криминален акт“, а говорителят на Силите за сигурност в Йерусалим го нарече „варварски терористичен атентат“. Реакциите обаче стигнаха дотам, а реални действия по случая все още не изглежда да се предприемат.

От друга страна, убийството на най-известния лъв в Зимбабве, Сесил, за което се разбра по-рано тази седмица, предизвика безпрецедентен гняв и отвращение в социалните мрежи – десетки хиляди хора поискаха пред закона да бъде изправен американският зъболекар Уолтър Палмър, отговорен за незаконния отстрел на животното.

„Има далеч по-активно отразяване на дивашкото убийство на лъва Сесил, отколкото ще има на убийството на бебето Али в Палестина – написа Галъуей в „Туитър“. – Али беше изгорен жив от нелегални израелски екстремисти на Западния бряг. На никого с власт не му пука. В крайна сметка името му не е Сесил.“

Някои вече сравниха истерията около убийството на Сесил със смъртта на мигрант в тунела под Ламанша, случила се също наскоро, и запитаха защото очевидно смъртта на лъва медиите поставят над тази на човека.

Самият Галъуей, който е кандидат за кмет на Лондон, поставя на палестинската кауза голяма част от предизборната си кампания. Според анализатори Палестина има много повече поддръжници в столицата, отколкото където и да е другаде във Великобритания.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg