Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Година след „Шарли Ебдо“: Убиецът е все още някъде там

Кървава корица за първата годишнина от атентата в редакцията на сатиричното издание

„Една година по-късно – убиецът е още някъде там.“ „Шарли Ебдо“ - Година след „Шарли Ебдо“: Убиецът е все още някъде там

„Една година по-късно – убиецът е още някъде там.“ „Шарли Ебдо“

Френското сатирично издание „Шарли Ебдо“ ще отбележи една година от атентатите в редакцията си с корица, на която е изобразен брадат мъж в облика на Бог, с Калашников на рамо и текст: „Една година по-късно – убиецът е все още някъде там“.

Специалният брой ще бъде в тираж от един милион и ще е достъпен на пазара от сряда. Още десетки хиляди копия ще бъдат разпространени и извън Франция.

charlieС изданието ще бъде отбелязана една година от атаката на джихадистите Шариф и Саид Куаши в редакцията на „Шарли Ебдо“ на 7 януари миналата година. При атентата загинаха 12 души, осем от които бяха от списанието.

В специалния брой ще бъде включена колекция от карикатури на петимата художници, убити при нападението, както и на външни автори.

В защита на секуларизацията с остър редакторски текст излиза Лоран Сурисо, който пое управлението на „Шарли Ебдо“ след трагедията. Сурисо осъжда „фанатиците, брутализирани от Корана“, както и посветените на други религии, които са се надявали на смъртта на списанието заради това, че „се осмелява да се присмива на вярващите“.

Сурисо, известен с псевдонима Рис, избегна смъртта на косъм. При атентата той бе сериозно ранен.

Месец преди стрелбата „Шарли Ебдо“ бе близо до закриване – заради тиражи, паднали под 30 хиляди броя. Атаките обаче ужасиха света. Вследствие на тях започнаха кампании за набиране на средства за близките на жертвите, а 7,5 милиона души си купиха първото издание след атентатите. 200 хиляди пък се абонираха за следващите броеве.

Тази седмица цяла Франция ще отбележи годишнината от атаката. Траурни церемонии ще се проведат под строга охрана – в памет на жертвите не само от редакцията на „Шарли Ебдо“, но и от нападението срещу супермаркет за кашерни стоки малко по-късно. Общият брой на загиналите бе 17 души.

Страната е със засилено въоръжено присъствие след атентатите в Париж през ноември. Военнослужещи са разположени по улиците край официални сгради и религиозни институции.

Водещ на церемонията тази седмица ще бъде президентът Франсоа Оланд. В рамките на събитието ще бъде посадено десетметрово мемориално дъбово дърво.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg