Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Годината на „Боклук“, триумф и на наградите „Аскеер 2021“

Пълен списък на отличията

Актьорът Стефан Мавродиев получи почетния „Аскеер“ на финала на церемонията в Театър „Българска армия“. Снимка: Стопкадър от БНТ - Годината на „Боклук“, триумф и на наградите „Аскеер 2021“

Актьорът Стефан Мавродиев получи почетния „Аскеер“ на финала на церемонията в Театър „Българска армия“. Снимка: Стопкадър от БНТ

На семпла церемония в Театър „Българска армия“ бяха връчени годишните награди „Аскеер 2021“. Това бе 30-ото юбилейно издание на отличията, затова в началото на събитието бяха поканени почетният председател на аскеерите Васил Михайлов и настоящият председател Георги Къркеланов – и за съжаление бе пропуснат дългогодишният председател на „Аскеер“ и негов основен двигател Милен Миланов.

„Боклук“ триумфира и на аскеерите, след като при наградите „Икар“ стана най-добро представление и получи приза за драматургия. Тук бе отличен отново за най-добро представление и драматургия, а също и за най-добра актриса във водеща женска роля – Анастасия Лютова.

Сред интересните моменти на церемонията бе появата на Мария Бакалова във видео, за да обяви аскеера за изгряваща звезда – Витория Николова. Ефектно бе и музикалното изпълнение на кавалджията Теодосий Спасов на миниатюрната бронзова каска на войника от статуетката, изработена от Георги Чапкънов.

Пищен момент в скромната церемония бе участието на Симфониета – Враца под диригентството на Максим Ешкенази, чиято роля бе основно да озвучава на живо интермедиите. Изпълненията на живо също бяха сред добрите моменти в шоуто – на Маргарита Хранова, Мими Николова и цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази.

„Благодаря е най-разточителната дума, благодаря на театрите, в които играем, благодаря на изкуството, което правим“, каза Стефан Мавродиев на финала на церемонията.

Предлагаме ви пълен списък на наградите „Аскеер 2021“:

Драматургия

„Боклук“ от Елена Телбис, Театър 199

Поддържаща женска роля

Светлана Янчева – за ролята на Режисьорката в „Шекспирин по време на пандемия“, Малък градски театър „Зад канала“

Поддържаща мъжка роля

Йордан Ръсин – за ролята на Той в „Портокалова кожа“, Театър „Възраждане“

Сценография

Петър Митев – за „Портокалова кожа“, Театър „Възраждане“

Костюмография

Свила Величкова и Ванина Цандева – за „Завръщане у дома“, МГТ „Зад Канала“, и за „Нова земя“, Народен театър

Театрална музика

Теодосий Спасов – за „Облог“, Народен театър, „О, ти, която и да си“, Народен театър, „Страх за опитомяване“, Народен театър, и „Федра“, Театър „Азарян“

Водеща женска роля

Анастасия Лютова – за ролята на Андромеда в „Боклук“, Театър 199

Водеща мъжка роля

Христо Мутафчиев – за ролята на Райчо в „Плач на ангел“, Народен театър

Режисура

Стоян Радев – за „Кой се бои от Вирджиния Улф“, МГТ „Зад канала“, и „Плач на ангел“, Народен театър

Изгряваща звезда

Витория Николова – за ролята на Шарлот в „Нощта на игуаната“, Театър „Възраждане“, и ролята на Тя в „Портокалова кожа“, Театър „Възраждане“

Най-добро представление

„Боклук“ от Елена Телбис, режд. Ивайло Христов, Театър 199

Цялостен принос

Красимир Спасов

Стефан Мавродиев

Стефан Цанев

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg