„Годзила срещу Конг“ – доказателството, че въпреки Ковид-19 хората ходят на кино

Филмът оглави американския боксофис в първите пет дни след премиерата си, макар и да върви едновременно онлайн

В „Годзила срещу Конг“ две чудовища се изправят в битка на живот и смърт.  - „Годзила срещу Конг“ – доказателството, че въпреки Ковид-19 хората ходят на кино

В „Годзила срещу Конг“ две чудовища се изправят в битка на живот и смърт.

„Годзила срещу Конг“ е първото доказателство, че едно филмово заглавие може да донесе висок приход от боксофиса, дори и ако има възможност да се гледа едновременно на големия екран и онлайн. След месеци на колебливи боксофис постижения за заглавия с големи маркетинг кампании, „Годзила срещу Конг“ отбеляза 48,5 млн. от продажба на билети в САЩ в първите пет дни от премиерата си и стана най-успешният филм от началото на пандемията от март 2020 г. досега, подобрявайки два пъти постижението на „Тенет“ от есента на миналата година, отбелязва „Варайъти“

Филмът е сред заглавията, които са част от нова разпространителска политика, и тръгна едновременно на голям екран и в платформата на НВО Мах. Подобен тип хибридна премиера би била невъзможна преди пандемията. Това е ясна индикация, че разпространението на филми ще бъде завинаги променено от Ковид-19, смятат експертите.

„Фактът, че този филм предизвиква такъв интерес в кината, въпреки възможността за стрийминг, показва колко е важно за хората да ходят на кино, за тях това е събитие – коментира Шон Робинс, анализатор от „Box Office Pro“. – Хората осъзнават, че това преживяване не може да бъде пресъздадено във всекидневните им. Това е победа не само за „Годзила срещу Конг“, но и валидация на историята и бъдещето на киносалоните.“

Но все пак анализаторите признават, че е трудно да се правят заключения, предвид липсата на данни от стрийминг платформите – не става ясно дали големият екран е откраднал зрители от малкия, или обратно. От НВО заявиха само, че „Годзила срещу Конг“ има „по-голяма зрителска аудитория от всеки друг филм или сериал в НВО Мах от откриването на платформата“.

Независимо от позитивните резултати на хибридната премиера, този модел ще бъде изключение за 2021 г., поне за „Уорнър Брос“. От първия ден на 2022 г. всяка премиера на студиото първо ще има 45-дневен прозорец, в който ще може да се гледа на голям екран и чак след това филмът ще бъде пуснат в стрийминг платформите.

„Годзила срещу Конг“ е и поредното доказателство, че киносалоните няма да бъдат изместени в скоро време от по-малките екрани, отбелязва анализаторът, както и че пандемията няма да причини смъртта на киното толкова лесно. Обратната връзка от зрителите е особено важна за филм като този, чиято продукция е струвала 165 млн. долара. По същата хибридна разпространителска програма предстои да тръгнат още важни заглавия като „Дюн“ на Дени Вилньов, „Отрядът самоубийци“, „Матрицата 4“… може би студиото ще успее да спечели от тези филми, независимо че рискува, като ги пуска онлайн.

Прогнозата засега е позитивна – въпреки големия брой новоинфектирани с Ковид-19 и частичните ограничения в държавите по света, кината в САЩ и Европа масово обявяват възкръсването на киносалоните. В Америка 55% от киносалоните вече провеждат прожекции, а от 5 април в Лос Анджелис кината имат разрешение да работят с 50% капацитет, вместо досегашните 25%.

Премиерата на „Годзила срещу Конг“ в България е на 7 май.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах