Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Годзила срещу Конг“ – доказателството, че въпреки Ковид-19 хората ходят на кино

Филмът оглави американския боксофис в първите пет дни след премиерата си, макар и да върви едновременно онлайн

В „Годзила срещу Конг“ две чудовища се изправят в битка на живот и смърт.  - „Годзила срещу Конг“ – доказателството, че въпреки Ковид-19 хората ходят на кино

В „Годзила срещу Конг“ две чудовища се изправят в битка на живот и смърт.

„Годзила срещу Конг“ е първото доказателство, че едно филмово заглавие може да донесе висок приход от боксофиса, дори и ако има възможност да се гледа едновременно на големия екран и онлайн. След месеци на колебливи боксофис постижения за заглавия с големи маркетинг кампании, „Годзила срещу Конг“ отбеляза 48,5 млн. от продажба на билети в САЩ в първите пет дни от премиерата си и стана най-успешният филм от началото на пандемията от март 2020 г. досега, подобрявайки два пъти постижението на „Тенет“ от есента на миналата година, отбелязва „Варайъти“

Филмът е сред заглавията, които са част от нова разпространителска политика, и тръгна едновременно на голям екран и в платформата на НВО Мах. Подобен тип хибридна премиера би била невъзможна преди пандемията. Това е ясна индикация, че разпространението на филми ще бъде завинаги променено от Ковид-19, смятат експертите.

„Фактът, че този филм предизвиква такъв интерес в кината, въпреки възможността за стрийминг, показва колко е важно за хората да ходят на кино, за тях това е събитие – коментира Шон Робинс, анализатор от „Box Office Pro“. – Хората осъзнават, че това преживяване не може да бъде пресъздадено във всекидневните им. Това е победа не само за „Годзила срещу Конг“, но и валидация на историята и бъдещето на киносалоните.“

Но все пак анализаторите признават, че е трудно да се правят заключения, предвид липсата на данни от стрийминг платформите – не става ясно дали големият екран е откраднал зрители от малкия, или обратно. От НВО заявиха само, че „Годзила срещу Конг“ има „по-голяма зрителска аудитория от всеки друг филм или сериал в НВО Мах от откриването на платформата“.

Независимо от позитивните резултати на хибридната премиера, този модел ще бъде изключение за 2021 г., поне за „Уорнър Брос“. От първия ден на 2022 г. всяка премиера на студиото първо ще има 45-дневен прозорец, в който ще може да се гледа на голям екран и чак след това филмът ще бъде пуснат в стрийминг платформите.

„Годзила срещу Конг“ е и поредното доказателство, че киносалоните няма да бъдат изместени в скоро време от по-малките екрани, отбелязва анализаторът, както и че пандемията няма да причини смъртта на киното толкова лесно. Обратната връзка от зрителите е особено важна за филм като този, чиято продукция е струвала 165 млн. долара. По същата хибридна разпространителска програма предстои да тръгнат още важни заглавия като „Дюн“ на Дени Вилньов, „Отрядът самоубийци“, „Матрицата 4“… може би студиото ще успее да спечели от тези филми, независимо че рискува, като ги пуска онлайн.

Прогнозата засега е позитивна – въпреки големия брой новоинфектирани с Ковид-19 и частичните ограничения в държавите по света, кината в САЩ и Европа масово обявяват възкръсването на киносалоните. В Америка 55% от киносалоните вече провеждат прожекции, а от 5 април в Лос Анджелис кината имат разрешение да работят с 50% капацитет, вместо досегашните 25%.

Премиерата на „Годзила срещу Конг“ в България е на 7 май.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg