Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гоген за $40 млн. в кухнята на сицилиански пенсионер

Бившият работник 40 години не знаел, че притежава шедьовър

„Плод на маса или малко куче“ на Пол Гоген се смяташе за изчезнала повече от 40 години. - Гоген за $40 млн. в кухнята на сицилиански пенсионер

„Плод на маса или малко куче“ на Пол Гоген се смяташе за изчезнала повече от 40 години.

Отмъкнат при дързък обир в лондонското имение на наследницата на Маркс и Спенсър, един шедьовър на Гоген се смяташе за изчезнал повече от 4 десетилетия. През цялото това време картината за 40 млн. долара висяла в дома на бивш работник на FIAT, преди той да разбере за истинската й стойност и да се обади в полицията. Сега на пенсионирания сицилианец, който 40 години притежавал „Плод на маса или малко куче“ на Пол Гоген, му беше позволено да задържи платното и то отново украсява скромната му кухня, преди да бъде продадено.

Пожелалият анонимност работник купил картината за 45 000 лири или около 30 долара, заедно с творба на Пиер Бонар, също открадната от лондонския дом на Матилда Маркс през 1970 г. Платната пропътували половин Европа с влак, преди да се озоват на търг за изгубени в железниците вещи в Торино през 1975 г. Много години по-късно синът на сицилианския работник, който изучавал изкуство в университета, забелязал, че картината в бащината кухня доста прилича на други творби на Гоген, и посъветвал баща си да направи запитване в полицията.

След като никой не предяви претенции към картината, съд в Рим реши, че работникът може да задържи платното на Гоген на стойност 40 млн. долара, както и „Жена с два стола“ на Пиер Бонар, оценена на 800 000 долара.

70-годишният пенсионер, чиято самоличност е защитена от италианския закон, заяви, че най-сетне ще може да заведе жена си на меден месец „от Триест до Виена“, който не можели да си позволят. Той планира да си купи и ферма в родната Сицилия, както и още няколко други картини. Пред в. „Ла Република“ щастливецът заяви, че не смята да задържи ценните творби в дома си и вече се чувства „като истински гражданин, който е изпълнил моралния си дълг“.

„Когато купих тези картини на търга, си помислих: „Не ме интересува кой ги е рисувал. Те са красиви“. Не ме питайте защо съм ги харесал. Това е интуиция“, разказа пенсионерът.

Картините бяха открити през април, 44 години след като трима престъпници успяха да убедят иконома на Матилда Маркс, че трябва да проверят охранителните системи в къщата. Единият се представил за полицай, а другите двама обяснили, че ще инсталират нова аларма срещу крадци. Те взели картините от рамките им, докато икономът им приготвял по чаша чай.

След като платната бяха открити в кухнята на италианския работник, полицията се опита да установи истинските им собственици. Тя успя да стигне само до обитателите на лондонското имение Матилда Маркс и нейния съпруг – писателя Терънс Кенеди. Двамата са починали и нямат наследници. Досега други хора не са предявили претенции към платната на Гоген и Бонар.

Италианецът купил картините на Гоген и Бонар (вдясно) за 30 долара на търг за изгубени вещи.

Италианецът купил картините на Гоген и Бонар (вдясно) за 30 долара на търг за изгубени вещи.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС