Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Големи български автори с преводи в Русия и Чехия

Книгите на българските писатели излизат в електронен вариант за по-голяма достъпност

Снимка: Площад Славейков - Големи български автори с преводи в Русия и Чехия

Снимка: Площад Славейков

Електронна книга „7 български разказа, 7 български писатели, 7 студенти-преводачи“ излиза в Москва и представя значими съвременни български разказвачи: Алек Попов, Александър Секулов, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Иванка Могилска, Йордан Д. Радичков и Елена Алексиева.

Преводите са дело на студентите-българисти Анастасия Гореликова, Виктория Сорокина, Дмитрий Лучаев, Катерина Шведченко, Мария Федорина, Наталия Бикова, Полина Либина. Проектът е съвместна работа на Българския културен институт в Москва, Московския държавен лингвистичен университет и Центъря за славянски култури. Книгата има и аудио вариант.

Разказите в колекцията са избор на самите автори, предоставени са безвъзмездно. Те разкриват богатата и разнообразна традиция на късите форми в България и показват съвременния образ на страната.

Може да бъде уловена балканската образност в българското ѝ пречупване, което приближава прозата до поезията и добавя нюанси в познатите жанрове и форми”, се казва в презентацията към изданието.

Премиерата на сборника е на 19 май.

Четири книги на четирима български автори, преведени на чешки, стават достъпни безплатно за публиката в продължение на 4 дни благодарение на Българския културен институт в Прага. Проектът „4 х 4” включва романа „Адриана” на Теодора Димова с преводач Давид Бернщайн, романа „Далече от Толедо” на Анжел Вагенщайн с преводач Ору Бернщайн, „Зелевият цикъл”, разкази на Алек Попов с преводач Ивана Сръбкова и поетичната книга „Лапидариум” на Георги Господинов с преводач Ондржей Зайац.

Този проект поставя началото на програмата на Българския културен институт в Прага за честванията на светите братя Кирил и Методий през месец май. Изданията на четиримата автори излизат в електронен вид на чешки за пръв път.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90