Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Големи европейски писатели с писмо до ЕК срещу хомофобията в Полша

Токарчук, Атууд и Макюън настояват полското правителство да не подклажда престъпленията от омраза

Протест на централен площад във Варшава срещу ареста на ЛГБТ-активистката Марго. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Големи европейски писатели с писмо до ЕК срещу хомофобията в Полша

Протест на централен площад във Варшава срещу ареста на ЛГБТ-активистката Марго. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прочути европейски автори, сред които Олга Токарчук, Маргарет Атууд, Иън Макюън, Джудит Бътлър, и още над 70 полски и световни писатели, актьори и режисьори излязоха с отворено писмо, в което се обявиха срещу хомофобията и трансфобията в Полша под управлението на президента Анджей Дуда, съобщава „Гардиън“.

В писмото, адресирано до президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен,  творците изразяват „сериозните си притеснения за бъдещето на Полша, страна със забележителна история на отпор срещу тоталитаризма и борбата за свобода“ и споделят възмущението си от „репресиите, насочени срещу ЛГБТ-обществото в Полша“.

Сред останалите интелектуалци, изразили подкрепата си с подпис, са режисьорите Педро Алмодовар, Йоргос Лантимос, Майк Лей, Лука Гуаданино, Павел Павликовски, актьорите Ед Харис, Изабел Юпер и Стелан Скарсгард, писателите Джон Банвил, Себастиан Бари, Дебора Леви и други.

Текстът на писмото до ЕК е съставен от Токарчук, филмовата режисьорка Агнешка Холанд и социоложката Агнешка Граф. То идва сред все по-честите изказвания против ЛГБТ-обществата от правителствени лица, жестокото разпръсване на протесиращите за правата на хората с различна сексуална ориентация или полова идентичност. Според тях транс- и хомофобията в страната е нараснала значително след преизбирането на Дуда за държавен глава за нов петгодишен мандат.

Откакто е на власт (от 2015 г.), Дуда определи правата на ЛГБТ хората за „идеология“, резултат от чуждестранно негативно влияние в държава с християнски ценности. В Полша, чието население е над 86% римокатолици, Дуда предложи въвеждането на специален устав, който да въведе забрана за „разпространението на ЛГБТ-идеологията в училищата и публичните институции“, криминализира браковете на хомосексуални двойки и забранява осиновяването на деца. Към момента полското законодателство не определя атаките срещу ЛГБТ-общността като престъпления от омраза.

От миналата година насам една трета от местните власти в полските общини са се обявили за „зони, свободни от ЛГБТ“ – решение, което не е подкрепено с никакви закони или мерки, но звучащо застрашително само по себе си. През юли Европейският съюз съобщи, че ще спре финансирането на шест полски града, декларирали подобна нетолерантност.

Писмото посочва и примера с Марго – активистка, обвинена в нападение над шофьор на ван, който разпространявал хомофобски обиди с високоговорител. През юли тя бе арестувана за „накърняване на религиозните чувства и обида на монументите на Варшава“, защото сложила на тях флагове с дъга – международен символ на ЛГБТ-общността.

На 7 август, веднага след задържането на Марго, стотици протестиращи излязоха по улиците на Варшава с лозунги „Върнете ни Марго“ и „Ние заставаме зад Марго“. 48 души бяха арестувани за „участие в нелегално събиране“.

„Хомофобската агресия в Полша нараства, защото се подхранва от управляващата партия, избрала сексуалните малцинства за жертвен агнец, без да има предвид сигурността и благосъстоянието на гражданите си. Марго, всъщност, е политически затворник, задържана заради отказа си да приеме обидата“, се казва още в писмото.

Съставителите на отвореното писмо и подписалите се призовават полското правителство да спре да таргетира сексуалните малцинства, а ЕК да „предприеме незабавни стъпки в защита на основни европейски ценности – равенство, не-дискриминация и уважение за малцинствата – които безочливо биват нарушавани в Полша“.

„Правата на ЛГБТ-хората са човешки права и трябва да бъдат защитавани като такива“, завършва писмото.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg