Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Големият червен бутон на Апокалипсиса

Какво ще се случи, ако интернет спре за два дни

Ако светът остане без интернет по-дълго време, всичко може да тръгне по сценария на много филми за края на света: масово мародерство и безредици, болниците ще се пълнят с пострадали, на властите ще има се наложи да въведат в градовете войска и да обявят извънредно положение. Илюстрация: Владимир Манюхин - Големият червен бутон на Апокалипсиса

Ако светът остане без интернет по-дълго време, всичко може да тръгне по сценария на много филми за края на света: масово мародерство и безредици, болниците ще се пълнят с пострадали, на властите ще има се наложи да въведат в градовете войска и да обявят извънредно положение. Илюстрация: Владимир Манюхин

Ако една сграда остане без интернет, хората вероятно ще бъдат разстроени заради невъзможността да използват Фейсбук, Туитър, Инстаграм… Но ако цялата планета остане без достъп до мрежата, последствията ще бъдат доста по-сериозни. От една скорошна публикация на Би Би Си става ясно какво очаква човечеството, когато интернет изключи.

Нито ден без интернет

През 2012 г. екип американски учени поискал от две хиляди души да си представят какво биха правили в случай на спиране на интернет. Респондентите са били подбирани по един признак: те прекарвали много време в социалните мрежи и проявявавали интерес към технологиите. Оказало се, че в случай на локално изключване на мрежата, повечето американци (67%), биха предпочели да се преместят на друго място, където интернет не е е изключен. Преди всичко – заради нежеланието им да се лишат от приятелите си във Фейсбук и следващите ги в Туитър.

Още 14 процента от запитаните са изразили  увереност, че без интернет ще изпаднат в дълбока депресия. Около 11 процента, напротив – биха се зарадвали на изключването на мрежата заради дразнещия ги навик постоянно да се проверява какво се случва. Шест процента биха заменили интернет с компютърни игри, а два процента си признават, че чисто физически не биха могли да живеят в свят, в който трябва да общуват и градят кариера изключително офлайн. Любопитно е, че мнозинството патологически зависими от интернет се оказали жени.

Тази анкета е била преди пет години и за това време се е изменил броят на ползващите мрежата (днес те са 3,5 милиарда), но не и начинът им на мислене. Както и преди, за мнозинството отсъствието на интернет е свързано с опасенията от загуба на връзката с приятели и последователи. А също и от загуба на пари, защото мнозина вече печелят от реклами в своите профили в Инстаграм. С други думи, намират практическо приложение на акаунтите си в соцмрежите.

Това вероятно е осъзнавал и професорът от Станфордския университет Джеф Ханкок: той периодично предлагал на студентите си да си осигурят през почивните дни цифрова детоксикация, а след това да обсъдят усещанията си на семинар. През 2009 г. студентите му се разбунтували и отказали да се лишават от интернет за цели два дни. Недоволствали, че без достъп до интернет не само няма как да се подготвят по другите предмети и ще разрушат социалния си живот, но и ще останат без връзка с родителите си. В крайна сметка Ханкок се отказал от идеята за цифрова детоксикация – разбрал, че младото поколение е свързало доста здраво живота си с интернет.

През 2015 г. някои от най-пристрастените ползватели на мрежата от обитателите на портала Reddit решили да си представят как би изглеждал светът без интернет. Те предположили, че в първия момент хората масово ще се хвърлят в Гугъл с въпроса „Защо няма интернет?“, а след това ще започнат в паника да обновявят всички страници, натъквайки се на „грешка 404“. Но само след два дни загубата на достъп към кабелната и безкабелната мрежа ще засегне не само онлайн света. Най-много до една седмица ще опустеят щандовете на магазините за хранителни продукти – организацията на всичките им доставки минава през интернет.

Да, най-често продуктите стигат до магазините с камиони, но и с тях ще има проблеми. Без интернет водачите на камионите ще останат не само без навигация, но и без възможности за зареждане —  мнозинството използват карти, а без интернет не работят нито банкоматите, нито платежните терминали.

В болниците не би трябвало да се случи нищо страшно: повечето жизнено важни апарати не са свързани с интернет, но базите данни и историите на заболяванията са в мрежата. Но и това не е толкова фатално, за разлика от изчерпването на запасите от лекарства, чието попълване ще бъде силно затруднено заради споменатия по-горе логистичен колапс.

Затова пък хартиените пари отново ще излязат на мода. Всичко това вероятно ще удари икономическата ситуация в света, но последствията ще започнат да се усещат едва след няколко седмици. От друга страна, дори и световната криза да не настъпи веднага, по улиците могат да избухнат стихийни бунтове: след първоначалното объркване, хората ще почувстват, че нещо в живота им не е както трябва.

Отчитайки, че компютрите и смартфоните ще станат безполезни, хората вероятно ще научават какво се случва от телевизора: държавните глави непременно ще излязат със спешни съобщения. А по-нататък всичко може да тръгне по сценария на много филми за края на света: масово мародерство и безредици, болниците ще се пълнят с пострадали, на властите ще има се наложи да въведат в градовете войска и да обявят извънредно положение. Цените на жизнено необходими продукти, като хляб, вода, мляко или яйца, а също бензин, ще излетят нагоре, рязко ще нарасне и престъпността. И това ще стане само в първите 48 часа след спирането на интернет!

Няма да е като на кино

В действителност кратковременното изключване на интернет едва ли ще изглежда като края на света в апокалиптичен филм, защото повечето големи технологични компании винаги имат екипи от специалисти, готови да отстраняват оперативно мащабни проблеми.

Така смята и Скот Борг от нетърговската организация United States Cyber Consequences Unit. През 2008 г. по искане на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ той се опитва да прогнозира какво ще се случи с американската икономика в случай на проблеми в световната мрежа. Екип от изследователи, анализирал компютърните сривове на борсовите пазари за последните осем години, установява, че ако интернет е изключен за по-малко от четири дни, вредите биха били незначителни.

Освен това се оказало, че подобни изключвания често водят до резки повишения на продуктивността сред работниците, които започват по спешност да разчистват отдавна забравени офис задачи. Като цяло такива изключвания влияят на икономиката не повече, отколкото струпването на няколко почивни дни наведнъж.

Оказва се, че и транспортната система не зависи толкова силно от проблемите на интернет. Самолети, влакове и автобуси могат да се движат и без интернет, стига продължителното спиране да не обърка логистиката.

Изключването не може да бъде възстановено

Днес специалистите разглеждат три основни сценария, при които в отделни страни или в целия свят може интернет изведнъж да бъде спрян. Освен граничещите с края на света катаклизми, изследователите се боят от масови бунтове и кибервойни.

„Големият червен бутон“

Така нареченият „червен“ авариен бутон, с който може да се изключва мрежата или да се забавя скоростта на връзката, действително съществува и даже се използва в някои страни по света. Например през 2011 г. по време на „арабската пролет“ в Египет, за да бъдат спрени, протестиращите били лишени от достъп до интернет, което доста затруднило координацията между тях. Този метод е използван и в Турция, и в Иран. Вероятно инструменти за екстрено изключване на мрежата има и в Китай, но случаи на глобално интернет затъмнение там не са регистрирани.

Американските и руски власти са обсъждали създаването на подобен механизъм, но за защита от внезапна мащабна кибератака. Действително, за да бъдат изключени отделни страни от световния интернет и да останат с независима вътрешна мрежа, е необходимо да изградят доста скъпа дублираща инфраструктура, което съвсем не е по джоба на всяка държава. При това страните, планиращи дори краткосрочна изолация, губят връзка с външния свят, което нанася колосален удар по икономиката им.

Удар от космоса

Една от най-сериозните заплахи за света на интернет в действителност са слънчевите  изригвания. Голяма геомагнитна буря е в състояние да извади от строя спътниците и енергомрежата. През 1998 г. слънчева буря причини повреда на спътника Galaxy IV, заради която 90 процента от пейджърите в САЩ изключиха. В резултат на това лекарите, мениджърите и – странно – наркотрафикантите останаха без връзка с клиенти и колеги. Теоретично мощни слънчеви изригвания могат да блокират мрежата много по-бързо и по-ефективно от хакери, терористи, земетресения или наводнения.

Земни кибервойни

Не е тайна, че днес има държави, които активно трупат сили в киберпространството. Говори се, че в някои страни има цели групи от хакери, които без да стават от компютрите си могат да навредят сериозно на врага. Целите, които могат за попаднат под подобни атаки, стават все повече: кибервзломаджиите вече могат да изключат електричеството, да проникнат в закритите мрежи на болниците и предприятията, които работят за отбраната или да потопят цял град, просто заразявайки софтуера, управляващ язовир.

Вероятно във войните на бъдещето човечеството може да отиде още по-далеч, защото интернет прониква все по-дълбоко във всекидневния живот на хората. Така че съвсем скоро изключването на отделна страна от мрежата ще бъде равностойно на нейното пълно поражение.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg