Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Големият фаворит на оскарите с обвинение в плагиатство

„Формата на водата“ повтаря сюжета на ранна пиеса на носителя на „Пулицър“ Пол Зиндел, твърди синът на драматурга

Филмът „Формата на водата“ получи 13 номинации за наградите „Оскар“. - Големият фаворит на оскарите с обвинение в плагиатство

Филмът „Формата на водата“ получи 13 номинации за наградите „Оскар“.

Във  филма „Формата на водата“ Гийермо дел Торо практически изцяло повтаря сюжета на пиесата Let Me Hear You Whisper („Нека чуя твоя шепот“) на американския драматург и носител на „Пулицър“ Пол Зиндел, написана през 1969 г. Това твърди неговият син Дейвид, цитиран от „Гардиън“.

Пиесата „Нека чуя твоя шепот“ разказва за чистачка, работеща в секретна лаборатория през 60-те години. Тя започва връзка с делфин, подложен на експерименти от сътрудниците в лабораторията. Когато разбира за плановете на учените да направят вивисекция на делфина, тя се опитва да го спаси, като го пусне в морето.

Сюжетът на „Формата на водата“ е сходен, само че в ролята на делфина е хуманоидно същество. Дейвид Зиндел отбелязва, че много сцени от пиесата се повтарят във филма едно към едно.

И в двете произведения жената е чистачка, която се сприятелява с водното създание, като му носи храна. И в двете произведения тя танцува пред резервоара, в който го държат, с моп в ръце. И двете жени имат приятелка – друга чистачка, която им помага.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Но има и разлики – във „Формата на водата“ главната героиня е няма и комуникира със съществото чрез езика на знаците. Жената от пиесата говори, но споменава за немите хора в разговор за невъзможността на делфина да говори, казвайки:

„Някои хора са неми, нали знаете. Но само защото не могат да говорят, ние не ги убиваме”.

Сцена от телевизионната постановка по пиесата на Пол Зиндел Let Me Hear You Whisper

Във „Формата на водата“ има и още един важен герой – съседът-гей, близък приятел на жената.

Творческият екип, създал „Формата на водата“, е представил филма като оригинална идея и не е споменал произведението на Зиндел като вдъхновение.

На 23 януари „Формата на водата“ получи 13 номинации за „Оскар“, включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър сценарий.

„Шокирани сме, че толкова голямо киностудио без притеснение е направило филм по мотиви от работата на моя баща, без да спомене името му в надписите и без да се обърне към наследниците му по повод авторските права“, посочва Дейвид Зиндел.

Вижте още: НОМИНАЦИИТЕ ЗА „ОСКАР“. ПЪЛЕН СПИСЪК

Пол Зиндел (1936 – 2003) печели „Пулицър“ през 1971 г. с пиесата си „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени“, поставяна и в България.

Според Бони Зиндел, бивша съпруга на драматурга, „Нека чуя твоя шепот“ е една от ранните му творби и сред първите, показани по телевизията. Тази пиеса имаше „специално място в сърцето на Пол“ пише тя в имейл до вестника.

В четвъртък от Fox Searchlight, студиото, което държи правата на филма на Дел Торо, отговориха:

„Гийермо дел Торо никога не е чел, нито е гледал пиесата на г-н Зиндел под каквато и да е форма. Г-н дел Торо има 25-годишна кариера, в която е направил 10 игрални филма и винаги е бил много открит относно влиянията и вдъхновенията си. Ако семейството на Зиндел има въпроси относно тази оригинална работа, ние приветстваме разговор с тях“.

Някои онлайн коментатори посочиха, че в интервю за списание, наречено Written By, режисьорът е разказал, че отчасти идеята за филма е възникнала от разговор с писателя Даниъл Краус (асоцииран продуцент на филма), който му разказал за „чистачка, която отвлича човек амфибия от тайна правителствена лаборатория”. В сайта на Краус е посочено, че филмът е базиран на оригинална идея, която е негова и на Дел Торо. Засега Краус не отговоря на запитванията на „Гардиън“.

Междувременно зрители на „Формата на водата“ все по-често правят сравнения с пиесата на Зиндел в социалните мрежи.

„Доста хора ни казват, че са поразени от приликите – пише Дейвид Зиндел. – Ние сме много благодарни на почитателите на Пол Зиндел, че привлякоха вниманието ни към този проблем.”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах