Голите тела в студентските години на големите майстори

Изложбата „Вечният конферанс“ в галерия „Академия“ с етюди на Никола Петров, Андрей Николов, Васил Стоилов, Любен Зидаров... (снимки)

Андрей Николов, етюд, края на XIX век. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Голите тела в студентските години на големите майстори

Андрей Николов, етюд, края на XIX век. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Най-добрите студентски етюди на тема „Голо тяло“ от първите 50 години в над 120-годишната история на Националната художествена академия могат да се видят в столичната галерия „Академия” до средата на октомври. Така създаденият през последните години обичай началото на учебната година да се отбелязва с откриването на значима изложба вече се превръща в традиция.

Експозицията „Голо тяло 1896-1945“, която приема посетители от 26 септември, слага началото на дългосрочен проект, наречен „Вечният конферанс”. Проектът е част от музейната програма на Националната художествена академия и неговата цел е да „отвори” фонда на музейната сбирка на НХА както за студентите и преподавателите, така и за широката публика.

В ателиетата на Държавното рисувално училище по време на годишния конферанс на учебната 1905/1906 г. Снимка: НХА

Художествената академия разполага със значителна музейна колекция, чието създаване е започнало още от основаването на учебното заведение 1896 г., което тогава се е наричало Държавно рисувално училище. И до ден днешен тази сбирка се разраства – основно чрез дарения. Дарители стават както преподаватели и гостуващи в галерията автори, така и възпитаници и техни наследници, студенти… Но повечето от показаните етюди в настоящата изложба имат малко по-различен произход.

„В миналото най-добрите образци, създадени в процеса на обучение, определени от преподавателите на годишния конферанс в края на всяка учебна година, са били събирани за музейната сбирка”, каза пред „Площад Славейков” д-р Милена Балчева-Божкова, уредник „Музейна сбирка” на НХА.

Америка за България

За съжаление тази практика днес не съществува, отбеляза д-р Балчева, но допълни, че една дама – частно лице – вече трета или четвърта година откупува някои от най-добрите работи от изложбите на Изящния факултет, специалност „Живопис“ и ги дарява на академичния музей.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Любен Зидаров, етюд, средата на 40-те години на XX век. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Изложбата „Вечният конферанс. Голо тяло 1896-1945” е посветена на акта от натура и неговото творческо осмисляне в процеса на обучение в Художествената академия от основаването ѝ до средата на 40-те години на миналия век. Включени са над петдесет етюда – графика и живопис, студентски работи с високо качество. Някои от техните автори по-късно се прочуват и стават едни от най-известните български художници – Никола Петров, Никола Кожухаров, Стефан Иванов, Андрей Николов, Генко Генков, Александър Поплилов, Стоян Сотиров, Илия Петров, Васил Стоилов, Любен Зидаров, Джон Попов, Васил Бараков… Други са позабравени във времето, а творбите на трети са подписани с „Неизвестен автор” – но в онези студентски години всеки от тях е давал надежди за добро бъдеще в изкуството.

Илия Бешков, етюд, 1925 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

От ляво надясно: неизвестен автор, Стоян Сотиров, Илия Петров. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Етюдите в изложбата разкриват и друг интересен аспект в отношенията академия-голо тяло-студенти. И това е постепенното преодоляване на академичните канони на класицизма в периода от края на XIX докъм средата на ХХ век (не и по-късно, защото с установяването на комунистическата идеология естественото развитие на изкуството у нас е прекъснато за десетилетия). Вероятно би било интересно един ден да проследим в подобна изложба и академичните процеси в последните 50 години.

Сергей Иванов, етюд, около 1906 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В експозицията е включен и архивен снимков материал, предоставен от Държавна агенция „Архиви“ и Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Изложбата може да бъде разгледана до 16 октомври 2019 г. в галерия „Академия“.

Александър Поплилов, етюд, 30-те години на XX век. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Веселин Томов, етюд, началото на 30-те години на ХХ век. Репродукция: НХА

Илия Петров, етюд, 1926 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Васил Стоилов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Васил Стоилов, етюд, средата на 20-те години на ХХ век. Репродукция: НХА