Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Голият акт на Златина Тодева и визуалното удоволствие

Стартира втори курс на „Наръчник за съвременното изкуство“ на 22 април

Авторът на фотографиите Юлиан Табаков си прави селфи пред един от кадрите. Снимка: Румен Добрев - Голият акт на Златина Тодева и визуалното удоволствие

Авторът на фотографиите Юлиан Табаков си прави селфи пред един от кадрите. Снимка: Румен Добрев

Голите снимки на 81-годишната Златина Тодева на сценографа Юлиан Табаков, наредени в столичната галерия „Райко Алексиев“, предизвикаха разгорещен дебат – изкуство ли са, или лишена от морал провокация. В реакциите изпъква основният проблем сред ценителите на изкуството у нас, а и въобще в обществото – как „четем“ визуалната информация и извличаме удоволствие от нея. В случая със Златина Тодева думата „удоволствие“ вероятно отново ще възмути пуританите…  

Визуалното удоволствие е сред основните теми на втория курс по съвременно изкуство, който стартира на 22 април в София. „Лично аз смятам, че ние имахме нужда от тази изложба, най-вече за да започне този дебат в обществото. А темата за визуалното удоволствие и как фотографията употребява психоанализата е сред най-важните в курса“, обяснява арт критичката Нада Нешева. Тя води поредицата от лекции в областта на съвременното изкуство, а в това издание ще бъдат обсъждани четири основни теми – носталгията по миналото, тялото (плътта), авторът и обектът в съвременното изкуство. Независимо каква е целта на изложбата с голите снимки на Златина Тодева, ценното според Нешева е да започнем този дебат и заради шанса покрай нея да зададем важни въпроси за това как гледаме и как се чувстваме, когато ни гледат.

Вторият курс „Наръчник за съвременно изкуство“ започва на 22 и 25 април в София. Ето пълната програма на курса:

История или Носталгия по миналото?

1. Алегория/Палимпсест – Какво се крие под горния слой на една творба?

2. Възможен ли е плурализмът в изкуството – „За” и „Против”.

3. Политическото подсъзнание (несъзнавано). Може ли изкуството да реши нерешимите противоречия в политиката?

Мартин Крийд, „Бременната стена“

Мартин Крийд, „Изпъкналост в стената“, 1996

3.1. Постмодернизмът или културната логика на късния капитализъм.

Тялото:

4. Пърформанс

4.1. Тялото на артиста – присъствие, което е подсилено, валоризирано в произведенията от 60-те и 70-те.

4.2. Делегиран пърформанс – произведенията след 80-те, при които пърформансът се изпълнява от непрофесионалисти.

4.3. Технологии – произведения след 2000 г. Зависимостта на тялото от новите технологии.

5. Визуалните (и други) удоволствия. Как четем визуална информация и как извличаме удоволствие от нея. Удоволствието да гледаш, но и удоволствието да бъдеш гледан. Политически употреби на психоанализата.

Nada

Барбара Крюгер, „Няма напредък в удоволствието“ (Твоят Поглед Удря Част от Моето Лице), 1982

5.1. Феминизъм и куиър – защо хомосексуалните хора са привлечени от образите на Дорис Дей, Лайза Минела, Грета Гарбо, Марлене Дитрих…?

6. Фотографията – обществен договор. Всеки, който адресира хората със снимка или пък е зрител на снимка, може да стане гражданин в държавата Фотография. Какви са отношенията и законите в тази държава, които ни позволяват да разменяме мисли чрез фотографията, какъв е договорът, който сме сключили без да знаем? Връзката на фотографията с множеството катастрофи в най-новата история.

Nada2

Какъв е тайният договор с фотографията?

7. Завръщането на автора. Дали произведението на изкуството съществува независимо във времето и пространството? Дали изкуството винаги е добро?

8. Завръщането на обекта след дематериализацията. Сюрреалистични обекти в съвременното изкуство.

Курсът „Наръчник в съвременното изкуство“ ще продължи до началото на месец юни. Подробности – в A companion to contemporary art.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90