Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Голото тяло на Церсей – на втора актриса

Лицето на унизената кралица е на Лина Хийди, а живата плът - на Ребека ван Клийв, избрана измежду 1000 кандидатки

Беше едно от най-страшните, най-удивителни, най-удовлетворяващи изживявания, които мога да си представя, казва дубльорката на тялото на Лина Хийди. - Голото тяло на Церсей – на втора актриса

Беше едно от най-страшните, най-удивителни, най-удовлетворяващи изживявания, които мога да си представя, казва дубльорката на тялото на Лина Хийди.

Актрисата, дублирала тялото на Церсей в последната сцена от пети сезон на сериала „Игра на тронове“, разкри, че голата плът в епизода е нейна. Пред „Ентъртейнмънт уийкли“ Ребека ван Клийв заявява, че снимките с шокиращата сцена, в която кралицата минава гола километри през свирепата тълпа в Кралски чертог, са продължили три дни. В тях Ван Клийв е работила много близо до оригиналната изпълнителка на Церсей – Лина Хийди.

Докато са снимали сцената в Дубровник миналия октомври, Ван Клийв е ходила гола, докато Хийди се е движила с лека бежова наметка. Екипът по визуалните ефекти на сериала след това е събрал изпълненията – комбинирайки мимиките на лицето на Хийди и движението на тялото на Ван Клийв, за да се получи онова, което стигна до зрителите: наказателния ход на Церсей, гола, унижавана, обиждана, оплювана от тълпата и замеряна с боклуци и фекалии.

„Беше едно от най-страшните, най-удивителни, най-удовлетворяващи изживявания, които мога да си представя – заявява Ван Клийв пред електронното издание. – И за милион години не бих си помислила, че ще бъда в Дубровник, заобиколена от стотици статисти и сценичен екип, замерящи ме с храна. Но беше страхотно!“

За дубльорка на тялото на Лина Хийди в кулминационния епизод в последната серия от сезона на „Игра на тронове“ са кандидатствали повече от 1000 актриси. От тях са били селектирани седем финалистки, които се срещнали с продуцентите в Белфаст.

Ребека ван Клийв – играе от 5-годишна, но никога преди „Игра на тронове“ не е изпълнявала гола сцена.

Ребека ван Клийв играе от 5-годишна, но никога преди „Игра на тронове“ не е изпълнявала гола сцена.

Там била и Ребека ван Клийв – американка, ангажирана предимно в театъра и с няколко епизодични роли в киното. И макар да е на сцена от 5-годишна, младата актриса никога преди не била изпълнявала гола сцена.

„Като се замисля, всъщност беше най-комфортният кастинг, на който съм била“, казва Ван Клийв.

Самата Хийди заявява, че е избрала да не играе гола в 6-минутната сцена по „няколко причини“, като сред тях е че е искала фокусът ѝ да остане върху емоциите в изпълнението. Освен това тя отказала да участва в кастинга за дубльорка.

„Казах им – слушайте, момчета, тя трябва да има красиво тяло, но аз няма да го избирам“, обяснява актрисата и добавя: „Ако някой е достатъчно смел да го направи, аплодирам го“.

Режисьорът на епизода Дейвид Нътър коментира, че изборът на Ван Клийв е сред най-важните елементи от работата по финала на сезона.

„Имахме нужда от някой, който може да извърви този път с достойнството, напрежението и чувствителността на Лина – казва той. – Открихме в Ребека изключителна актриса, тя беше дар от бога. Куражът на това момиче, което никога преди не беше играло голо и което разбра колко важно е това за нас… След като вече тя бе на мое разположение – имах чувството, че мога да направя всичко.“

По време на снимките Лина Хийди е вървяла близо до Ван Клийв и стъпка по стъпка ѝ е посочвала какво е в мислите на Церсей в този момент.

„Лина беше толкова добра да ходи с мен и да ме направлява в ума на Церсей, в движенията ѝ – разказва Ван Клийв. – Играхме като отбор, минахме заедно през изпитанието.“

А за това какво е ходиш сред петстотин крещящи статисти, обсипващи те с храна, течности и екскременти, дубльорката отвръща:

„Първия път, когато си свалих робата, го имаше точно това очакване. Но моментът е толкова емоционален за Церсей, че почти забравяш, че си гола. В пълен синхрон си със сцената, с това, към което отиваш“.

И все пак, трудни моменти е имало.

„Особено частите, в които имах всички тези гадости по себе си – признава Ван Клийв. – А после и в последния ден, заля ме емоцията, когато героинята най-сетне стигна до края. Аз стигнах до края също – не по лошия начин, беше сякаш бяха едно с Церсей.“

Лина Хийди пък е благодарна и на режисьора за етичната му работа. По думите ѝ е било дълъг процес да се открие подходящият човек, който да изпълни задачата.

„А Ребека е великолепна актриса. Коства много да ходиш през тълпата три дни подред, а хората да реват като магарета срещу теб“, казва оригиналната Церсей.

Ребека ван Хийди не е гледала цялата сцена преди излъчването ѝ в неделя. И вълнението ѝ е било огромно.

„Беше толкова сюрреално и емоциално – казва тя. – Добре си поплаках след това. Лина и аз вложихме страшно много в тази сцена и да видя крайния резултат беше изключително специален момент.“

Изпълнението на сцената е било толкова строго пазена тайна, че повечето приятели и близки на Ван Клийв дори не са разбрали предварително за ролята ѝ в сериала. И докато повечето дубльори на тела традиционно остават невидими за публиката, то при Ван Клийв случаят е друг. Тя вече е „атакувана“ от американската и британската преса, така че най-вероятно няма дълго да остане в анонимност.

Лина Хийди е отказала да изиграе сцената гола „по няколко причини“.

Лина Хийди е отказала да изиграе сцената гола „по няколко причини“.

Самата Ван Клийв не е съгласна с някои от реакциите за отказа на Хийди да изиграе сама сцената.

„Не мога да приема изказванията, че сцената губи от използването на дубльор на тялото. Лина остави сърцето и душата си там – обяснява тя. – Всичко трябва да се свежда до крайния резултат, а не до това чия глава или чие тяло са ползвани.“

За финал Ребека ван Клийв казва, че се надява работата ѝ в „Игра на тронове“ да ѝ помогне да намери по-традиционна роля.

„Това определено бе най-трудното нещо, което съм правила. От друга страна – бе и най-ценният опит в живота ми досега – обобщава актрисата. – И се надявам в следващото нещо, в което участвам, да се появи и главата ми!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС