Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Голям(о) Парти в Старозагорската опера

Прочут балетмайстор поема мултинацоналната балетна трупа

Людовик Парти става педагог и репетитор на балетната трупа на Стара Загора, в която 70% са чужденци. Снимка: Личен архив - Голям(о) Парти в Старозагорската опера

Людовик Парти става педагог и репетитор на балетната трупа на Стара Загора, в която 70% са чужденци. Снимка: Личен архив

Той е ръководил римския балет в период от две години, бил е балетмайстор на балета на Щутгарт, на Фондация „Арена ди Верона“, на Гьотеборгската опера и балетна компания… Сега познатият по цял свят танцьор и хореограф Людовик Парти става педагог и репетитор на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера.

Парти пристига у нас по покана на Силвия Томова, примабалерина и художествен ръководител на балета на Операта. Тя се среща с Парти за пръв път през 2001 г., когато италианецът Марио Пиаца поставя балета „Гето“ в Софийската опера. Тогава негов асистент е именно Парти.

Французинът с кралско име учи класически, модерен и джаз танц в Мартиника. Продължава обучението си в Международната танцова академия в Париж и завършва Института по балетна педагогика и хореография. Става ученик на Морис Бежар в брюкселското му студио „Mudra International“. Първият му пробив е в балет „Рамберт“, ръководен от Ричард Алстън, след това продължава в трупата на Лионската опера. Танцува и в „Ансамбълът на Миша ван Окю“, на който Парти е и съосновател, излизал е на сцените в Театро Масимо в Палермо и в Театро Маручино в Киети.

Парти е асистент хореограф на Миша ван Окю, Хосе Монталво, Ричард Моув и Марио Пиаца.

През 2008 г. получава наградата „Chiara Fama“ от Националния съюз на писателите и артистите за танцовата си дейност. Понастоящем е преподавател в Римската танцова академия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg