Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Голяма бяла акула влезе в клетка с невъоръжен човек (видео)

Еколози се опасяват от реакции срещу морските хищници след огромния интерес към видеото

Акулата успява да излезе от клетката с човека, тя ранена, той - невредим. - Голяма бяла акула влезе в клетка с невъоръжен човек (видео)

Акулата успява да излезе от клетката с човека, тя ранена, той - невредим.

Еколози, загрижени са съдбата на акулите, са сериозно разтревожени от популярността на видео, на което се вижда как голяма бяла акула разбива и влиза в клетка с водолаз в нея край Мексико. Човекът оцелява, но страховитите кадри  хвърлят неочаквана светлина върху съществуващата от десетилетия туристическа индустрия, която позволява на желаещите да се оказват на една ръка разстояние от морските хищници, разделени само от водата и метална решетка.

Истината, разбира се е, че туристът е получил повече от това, за което си е платил. Но пък акулата не се е отървала без последци – казва Самюъл Грубър, специалист по акулите и основател на лаборатория за изследване не морските хищници на Бахамските острови, пред „Гардиън“. – Ясно се вижда, че тя кърви. Ясно е, че акулата е привлечена към клетката, за да бъдат заснети по-вълнуващи кадри.“

Но Грубър не е против туристическата практика на гмуркане около акули, защото се надява, че „тя би могла да превърне хората, които мразят и ругаят тези великолепни създания, в техни посланици”.

Освен това той смята инцидента за много необичан, както и въобще нападенията на акули над хора.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Човекът в клетката, Чан Минг, е невредим и съобщава във Фейсбук, че се чувства „прероден“ след атаката. Чан се е прибрал у дома си в Шанхай след инцидента, а видеото с акулата е събрало повече от 12 милиона гледания в YouTube.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах