Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Голямата базилика в Пловдив влезе в индикативния списък на ЮНЕСКО

Eдна от 100-те птици, изобразени на мозайките на Епископската базилика в Пловдив. Снимка: „Америка за България“ - Голямата базилика в Пловдив влезе в индикативния списък на ЮНЕСКО

Eдна от 100-те птици, изобразени на мозайките на Епископската базилика в Пловдив. Снимка: „Америка за България“

Голямата базилика и римските мозайки на Филипопол са включени в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти, съобщават от Министерството на културата.

Храмът, смятан за един от най-големите на територията на Римската империя в периода IV-VI в., впечатлява с близо 2000 кв. м добре запазени мозайки в два пласта с фигури на 100 птици и друга раннохристиянска символика. Базиликата е реставрирана с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

„Епископската базилика в Пловдив, със запазените в нея мозайки, е уникален паметник, с който България се гордее. Включването ѝ в индикативната листа на ЮНЕСКО е още един щрих към приноса на страната ни и конкретно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното наследство“, коментира министърът на културата Боил Банов.

Министерството на културата подкрепи инициативата на Община Пловдив и Фондация „Америка за България“ за включването на Базиликата в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

„Благодарим за съдействието и подкрепата в изпълнението на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство“, пише в писмо до министър Банов директорът на Центъра за световното наследство, Мехтилд Рослер.

„За Фондация „Америка за България“ е привилегия да подкрепи връщането към живот на Епископската базилика и мозаечните шедьоври на Филипопол, защото вярваме, че са важна част не само от българското, но и от световното културно наследство“, каза президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах