Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Голямата изложба на Рафаело отваря в деня, в който трябваше да затвори

Експозицията, посветена на 500-годишнината от смъртта на художника, може да бъде разгледана до края на август

Стенопис на Рафаело в Залата на Пожара в Борго, 1514 г., Ватикански музеи - Голямата изложба на Рафаело отваря в деня, в който трябваше да затвори

Стенопис на Рафаело в Залата на Пожара в Борго, 1514 г., Ватикански музеи

Голямата изложба на Рафаело в Рим, на която публиката успя да се наслади само за три дни преди коронавирусът да затвори музея „Скудерие дел Куиринале“ в Рим, ще остане в залите на музея до 30 август.

Озаглавена просто „Рафаело“, експозицията за 500-годишнината от смъртта на ренесансовия майстор бе с крайна дата 2 юни 2020 г., но при настоящата ситуация 2 юни е денят, в който институцията ще започне отново да приема посетители.

Вижте още: РАФАЕЛО ПОД КАРАНТИНА В РИМ

В изложбата са изложени над 500 творби от 52 музея – от Лувъра в Париж, „Прадо“ в Мадрид, „Уфици“ във Флоренция, Националните галерии на Лондон и Вашингтон… Всички институции лесно са се съгласили да удължат срока на заемане на творбите, посочват от „Скудерие дел Куиринале“ пред „Арт Нюзпейпър“.

Музеят е затворен от 9 март. Веднага след като бе спрян достъпът на публика до експозицията, произведенията на Рафаело са били покрити с плат, за да не са изложени на светлина.

Когато отвори врати на 2 юни, „Куиринале“ ще приема една пета от обичайните си посетители. В новата „военна“ ситуация, както я определя директорът Матео Лафранкони, билетите задължително трябва първо да се запазят онлайн. След като заявката за посещение бъде одобрена, на място хората ще бъдат посрещнати от охранител, който ще ги организира в групи по шестима. В залите на музея те ще се движат придружени от охрана, който да „гарантира сигурността на групата“. Нова група от посетители ще бъде въвеждана на всеки пет минути. Времето, прекарано в разглеждане на експозицията, не бива да надвишава 80 минути.

Всичко работи по часовник. Не може сами да решите накъде да тръгнете или колко дълго да останете в дадена зала – коментира Лафранкони. – Това е основната емоционална загуба. От друга страна разглеждането на изложбата ще бъде много по-спокойно в сравнение с тълпите, които посрещнахме в първите три дни.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах