VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гонят посетители от Третяковската галерия, ако обсъждат творбите

Така се борели с нелегални гидове, предлагащи услугите си във Фейсбук

„Ако посетителите не привличат вниманието към себе си, държат се правилно и не се замесват с другите, то тогава никой няма да им прави забележка“, твърдят от галерията. Снимка: Третяковска галерия  - Гонят посетители от Третяковската галерия, ако обсъждат творбите

„Ако посетителите не привличат вниманието към себе си, държат се правилно и не се замесват с другите, то тогава никой няма да им прави забележка“, твърдят от галерията. Снимка: Третяковска галерия

Държавната Третяковска галерия в Москва обяви война на „нелегалните“ турове и предупреди посетителите си, че само сертифицирани гидове със специални баджове имат право да разговарят за изложбите на територията си. В резултат на новата наредба охраната порицава дори обикновени групи хора, които обсъждат творбите помежду си, и дори ги моли да напуснат, съобщава „The Art Newspaper“.

Максим Шевченко, университетски професор от Московския държавен университет, развеждал студентите си из изложба на Василий Верешчагин.

„Обменяхме си възгледи за картините и, естествено, питахме се един друг различни неща – разказва той. – Изведнъж дойде охранителят и каза, че е забранено да се водят обиколки в музея без акредитация.“

Стига се до спор, след който групата е придружена от охраната до изхода.

„Опитаха се да ни обяснят, че „групи от един до двадесет човека“ трябва да пратят писмо, за да искат разрешение да посетят галерията“, обяснява Шевченко.

Веднага след инцидента професорът пише писмо с разказ за случая до „Третяков“ и го препраща на руското културно министерство.

Пред московско радио заместник-директорът на галерията, Марина Елзесер, твърди, че ако посетителите „не привличат вниманието към себе си, държат се правилно и не се замесват с другите, то тогава никой няма да им прави забележка“. Мярката е наложена заради „нелегални“ турове из културни институции – „гидове“ във Фейсбук предлагат услугите си, без да работят към музея или галерията.

Тим Илиасов, главен редактор на „Fashiongraph“, споделя подобно преживяване, когато посетил галерията с четирима прители:

„Говорех и сочех портретите. Тогава охраната започна да ми съска „позволяваме само на нашите гидове да провеждат обиколки тук“. Когато обясних, че просто си говорим, те ми казаха, че „не е разрешено“.

Татяна Городкова, главен куратор на „Третяков“, коментира, че е важно за галерията да следи и регулира обиколките, които се извършват на територията на културната институция всеки ден, след „честите срещи с нелегални екскурзии“. Галерията организира среща с експерти и засегнати от правилата, за да се обсъди политиката на „Третяков“ – но направените промени и досега не са обявени.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90