Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гонят Софийски солисти от Военния клуб

Софийски солисти бяха изгонени от Военния клуб, където бе насрочен техен концерт за 3 март. Снимка: Офнюз - Гонят Софийски солисти от Военния клуб

Софийски солисти бяха изгонени от Военния клуб, където бе насрочен техен концерт за 3 март. Снимка: Офнюз

Един от най-елитните ни музикални състави – Софийски солисти, не бе допуснат да свири на собствения им концерт във Военния клуб в четвъртък вечерта.

Причината да бъдат изгонени от сцената е, че цигуларите решиха да свирят облечени със светоотразителни жилетки в знак на протест, че заплатите им са по-ниски от тези в Столичната чистота. Ръководството посочи вратата на 14-мата музиканти, защото Военният клуб бил свято място, а Софийски солисти го посрамвали.

Същите тези „безсрамници“ предупредиха ден по-рано своите работодатели – Столична община, че ще излязат пред публиката в сигнално жълто, за да я запознаят с унизителното отношение към тях. Месечно изпълнителите, които биха били гордост за всеки оркестър в Европа, получават заплати между 390 и 450 лв.

А месечното възнаграждение на концертмайсторите, на чийто ранг се равняват музикантите от Софийски солисти, е повече от двойно в Софийската филхармония и в Операта.

След като научи решението им да свирят с електриковите жилетки, зам.-кметът Тодор Чобанов се срещна с изпълнителите. Предложи им да променят статута на ансамбъла и да стане като на общинските театри. Четирите драматични сцени под шапката на кметството се финансират чрез делегирани бюджети, приходите от билети остават в касите им и се харчат за нови постановки и за допълнително материално стимулиране на състава. Те бяха въведени в общинските театри през 2006 година и не е ясно защо тази промяна е пропуснала музикалните институции. Техните концерти се провеждат безплатно и ансамбълът няма приходи от билети. Да коригира точно това е предложил на Софийски солисти зам.-кметът Чобанов.

Развитие на това намерение засега все още няма. Пред „Площад Славейков“ музикантите заявиха, че ще свирят в сигнално жълто, докато не започнат да получават по-достойно заплащане. Намерението им обаче бе осуетено още при първия опит да го направят. За „голтаците“ от класиката място няма, но не и за новобогаташките сборища на паркетни лъвове.

Очевидно симфоничната музика не е перла в арт короната на кмета Йорданка Фандъкова, а камък на шията й. Вместо да закрият ансамбъла, както може би се надяват в общината, те притискат „безсрамните“ Софийски солисти да си тръгнат сами, принудени от мизерията.

Истински цинизъм е фактът, че по същото време общината кандидатства за европейска столица на културата. Какви европейци сме, щом гоним от сцената и изпълнителите на класическа музика, и нейната публика?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg