Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гора от стомана около МОЧА

Сградата на Общината бе замеряна с червена боя и яйца

Голяма част от протестиращите днес избраха да не крият политическата си привързаност. Снимка: Люба Филипова - Гора от стомана около МОЧА

Голяма част от протестиращите днес избраха да не крият политическата си привързаност. Снимка: Люба Филипова

Фасадата на Столична община бе бомбардирана с червена боя и замеряна с яйца като част от протеста срещу демонтажа на Паметника на съветската армия от Княжеската градина в центъра на София. Граждани, развяващи знамената на България, Русия и СССР, организираха жива верига около монумента, чиято плоча все още стои счупена в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна.

Сградата на Столична община след червената канонада с боя и яйца. Снимка: Люба Филипова/БГНЕС

Недоволството е предизвикано от решението на Комисията по култура към Столичния общински съвет, която на 7 март гласува „за“ предложението на „Демократична България“ скулптурната композиция да бъде премахната и пренесена в музей. Бъдещето на гигантския постамент ще се решава впоследствие. Въпреки положителното решение обаче, няма времеви срок, в който демонтажът да бъде осъществен – паметникът е държавна собственост, а земята е общинска, което предполага, че кметът на София трябва да поиска демонтажа от Областния управител.

Протестът пред МОЧА днес бързо се превърна в политическо събитие. Към бранителите на паметника се присъединиха Корнелия Нинова, Костадин Костадинов, Мая Манолова и Волен Сидеров.

Само преди дни Паметникът на съветската армия – най-високият монумент в София, отново влезе в обществения дебат в контекста на войната в Украйна. Гражданинът Светлозар Раянов счупи с чук плочата с надпис „На съветската армия освободителка от признателния български народ“, след което от Общината издадоха решение, че оцелелите от чука части трябва да бъдат премахнати.

Море от червени знамена заля площада пред МОЧА. Снимка: Люба Филипова/БГНЕС

Мая Манолова пред Общината. Снимка: Люба Филипова/БГНЕС

Наред с руските знамена, на протеста все пак се появи и българският трикольор. Снимка: Люба Филипова/БГНЕС

Симпатизанти на „Възраждане“ решиха да протестират и против фашизма. Снимка: Люба Филипова/БГНЕС

Корнелия Нинова се включи в шествието към Общината. Снимка: Люба Филипова/БГНЕС

БСП са впрегнали в протеста и регионалните си структури. Снимка: Люба Филипова/БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg