Горан Благоев напусна БНТ

Изминалите три месеца ми дадоха да разбера как са се чувствали неудобните личности след девети септември 1944 г., казва водещият

Горан Благоев в студиото на предаването „Вяра и общество“. Снимка: Стопкадър от БНТ - Горан Благоев напусна БНТ

Горан Благоев в студиото на предаването „Вяра и общество“. Снимка: Стопкадър от БНТ

Горан Благоев вече не работи в БНТ, съобщи самият той в профила си във Фейсбук. След 28 години и половина работа в националната телевизия, Благоев вече не е неин служител.

В началото на октомври 2020-а предаването „Вяра и общество”, на което Горан Благоев беше дългогодишен водещ и редактор, беше заменено от ново предаване в същия часови пояс и със същата тематика – „Религията днес”. Малко преди това Благоев обяви присъединяването си към новата партия на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Водещият беше свален от ефир, но не беше съкратен от БНТ, а остана на щат. Два месеца по-късно той напусна телевизията, която в поста си във Фейсбук нарича „институцията, която ме изгради като професионалист”.

Благоев посочва и основанията за напускането си:

„Направих този избор с пълната убеденост, че там, където започна да властва примирението, безхарактерността, посредствеността, аз повече не мога да имам място. Изминалите три месеца ми дадоха да разбера как са се чувствали неудобните личности след девети септември 1944 г. Благодаря за това откровение на Кошлуков и лакеите му. Няма как обаче да им благодаря за едно натрапчиво чувство, което досега не съм изпитвал по коридорите на „Сан Стефано“ – чувството, че се намирам в някаква мутренска среда. Това досега не е било в БНТ”.

Фантастико

Водещият, който в продължение на повече от десетилетие отговаряше за ресор „религия” в БНТ, се отнася с християнско опрощение към факта, че се разделя с колегите си и работното си място:

„Както се знае, на този свят вечен е само Бог. Ние сме преходни, нашето пребиваване в БНТ – също. Тръгвам си с благодарност към всички, с които професионалния път ме срещна през тези изминали 28 години и половина. Благодаря ви за удоволствието от съвместната ни работа, за съпричастността, за подкрепата, дори за изпитанията, които сте ми сервирали. Всичко е трупане на опит, на безценен опит”.

Като част от екипа на националната телевизия, Горан Благоев не е склонен да си затвори очите и за доброто, и за лошото в професионалната си среда.

„Тръгвам си с обич към всички колеги, които остават и нямат друг избор освен да търпят кошлуковизацията на БНТ, към колегите, които трябва да търпят подлостите и лъжите на този човек и лакеите му, защото нямат възможност да отидат другаде. Тръгвам си обаче и с болка към онези колеги, които през тези изминали три месеца демонстрираха своето безгръбначие и угодничество към силните на деня! То неминуемо спомага за затъването на БНТ в тресавището, в което тя се намира. Дано не я удавите съвсем колеги, защото отговорността за това ще бъде ваша, а не на Кошлуков, който така и не разбра какво е БНТ и каква трябва да бъде. Непротивенето на злото е съпричастност на самото зло.”

На финала на поста бившият телевизионен водещ се обръща директно към генералния директор на БНТ Емил Кошлуков:

„От БНТ можеш да си тръгнеш не само заради по-висока заплата другаде, Кошлуков. От БНТ може да си тръгнеш и заради свободата и истината. Защото не само заради хляба живее човек”.

Напускането на БНТ е стъпка към нова професионална реализация за Горан Благоев, която засега той е предпочел да остави в тайна. Поста си дългогодишният автор на „Вяра и общество” завършва с думите:

„Бог да благослови и приятелите, и враговете!”.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах