POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Горан Благоев напусна БНТ

Изминалите три месеца ми дадоха да разбера как са се чувствали неудобните личности след девети септември 1944 г., казва водещият

Горан Благоев в студиото на предаването „Вяра и общество“. Снимка: Стопкадър от БНТ - Горан Благоев напусна БНТ

Горан Благоев в студиото на предаването „Вяра и общество“. Снимка: Стопкадър от БНТ

Горан Благоев вече не работи в БНТ, съобщи самият той в профила си във Фейсбук. След 28 години и половина работа в националната телевизия, Благоев вече не е неин служител.

В началото на октомври 2020-а предаването „Вяра и общество”, на което Горан Благоев беше дългогодишен водещ и редактор, беше заменено от ново предаване в същия часови пояс и със същата тематика – „Религията днес”. Малко преди това Благоев обяви присъединяването си към новата партия на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Водещият беше свален от ефир, но не беше съкратен от БНТ, а остана на щат. Два месеца по-късно той напусна телевизията, която в поста си във Фейсбук нарича „институцията, която ме изгради като професионалист”.

Благоев посочва и основанията за напускането си:

„Направих този избор с пълната убеденост, че там, където започна да властва примирението, безхарактерността, посредствеността, аз повече не мога да имам място. Изминалите три месеца ми дадоха да разбера как са се чувствали неудобните личности след девети септември 1944 г. Благодаря за това откровение на Кошлуков и лакеите му. Няма как обаче да им благодаря за едно натрапчиво чувство, което досега не съм изпитвал по коридорите на „Сан Стефано“ – чувството, че се намирам в някаква мутренска среда. Това досега не е било в БНТ”.

Водещият, който в продължение на повече от десетилетие отговаряше за ресор „религия” в БНТ, се отнася с християнско опрощение към факта, че се разделя с колегите си и работното си място:

„Както се знае, на този свят вечен е само Бог. Ние сме преходни, нашето пребиваване в БНТ – също. Тръгвам си с благодарност към всички, с които професионалния път ме срещна през тези изминали 28 години и половина. Благодаря ви за удоволствието от съвместната ни работа, за съпричастността, за подкрепата, дори за изпитанията, които сте ми сервирали. Всичко е трупане на опит, на безценен опит”.

Като част от екипа на националната телевизия, Горан Благоев не е склонен да си затвори очите и за доброто, и за лошото в професионалната си среда.

„Тръгвам си с обич към всички колеги, които остават и нямат друг избор освен да търпят кошлуковизацията на БНТ, към колегите, които трябва да търпят подлостите и лъжите на този човек и лакеите му, защото нямат възможност да отидат другаде. Тръгвам си обаче и с болка към онези колеги, които през тези изминали три месеца демонстрираха своето безгръбначие и угодничество към силните на деня! То неминуемо спомага за затъването на БНТ в тресавището, в което тя се намира. Дано не я удавите съвсем колеги, защото отговорността за това ще бъде ваша, а не на Кошлуков, който така и не разбра какво е БНТ и каква трябва да бъде. Непротивенето на злото е съпричастност на самото зло.”

На финала на поста бившият телевизионен водещ се обръща директно към генералния директор на БНТ Емил Кошлуков:

„От БНТ можеш да си тръгнеш не само заради по-висока заплата другаде, Кошлуков. От БНТ може да си тръгнеш и заради свободата и истината. Защото не само заради хляба живее човек”.

Напускането на БНТ е стъпка към нова професионална реализация за Горан Благоев, която засега той е предпочел да остави в тайна. Поста си дългогодишният автор на „Вяра и общество” завършва с думите:

„Бог да благослови и приятелите, и враговете!”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90