Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Горан Благоев: Позволих си да кажа истината, което се оказа нарушение

Това, което в момента се случва в БНТ, не показва здрави отношения между работодател и служители в много отношения, казва водещият на „Вяра и общество“

„Мненията на зрителите на „Вяра и общество“ са важни за генералния директор, само ако са пристигнали в личния му имейл“, казва Горан Благоев. Снимка: Стопкадър от „Вяра и общество“ - Горан Благоев: Позволих си да кажа истината, което се оказа нарушение

„Мненията на зрителите на „Вяра и общество“ са важни за генералния директор, само ако са пристигнали в личния му имейл“, казва Горан Благоев. Снимка: Стопкадър от „Вяра и общество“

Горан Благоев, автор на „Вяра и общество”, съобщи в страницата на предаването във Фейсбук, че се подготвя неговото сваляне от ефира на БНТ. „Площад Славейков” потърси за разговор водещия, който тъкмо бе получил заповед да даде писмени обяснения защо не спазва работното си време и Етичния кодекс на БНТ.

„Вяра и общество“ е предаване, което върви в БНТ1 от 2005 г. насам с водещ и продуцент Горан Благоев. От 2016 т. в студиото му не гостуват духовници от Българската православна църква, тъй като има забрана от Светия Синод. Причината са критични коментари на Благоев по отношение на канонизацията на Свети Серафим (Соболев) – архиепископ, оглавявал руските православни общини в България от 1921 г. до 1950 г. Горан Благоев даде ефирно време на доцентката по история д-р Лизбет Любенова, която заяви, че Серафим Соболев е давал сведения на църквата в Съветския съюз за българските митрополити, „за техните икуменически нагласи”, както и за предложението му до Москва „да бъдат сринати 11-те български епархии и сведени до шест, защото всички духовници в тях са схизматици и икуменисти”.

Вижте още: СКАНДАЛЪТ ОКОЛО „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“ ЗАРАДИ ВЪТРЕШЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ?

– Г-н Благоев, БНТ спира летните повторения на „Вяра и общество”, на какво се основават подозренията ви, че е застрашено бъдещето на предаването?

– Вчера два пъти се опитах да говоря с програмния директор Ивайло Огнянов, за да разбера защо се спират предаванията, при положение, че има решение на Управителния съвет на БНТ, отразено в протокол 27 от 4 юни, в което е категорично казано, че „Вяра и общество“ е сред предаванията, които остават през лятото в програмната схема.

– Програмният директор ли е взел това решение?

– Програмният директор не може да реши подобно нещо, без да го съгласува с генералния директор. Всъщност тези решения се взимат от Управителния съвет, както вече отбелязах. Емил Кошлуков сега твърди, че се налага да свали предаването, защото трябва да излъчи вече закупени програми, за които не успява да намери място. Вероятно така ще оправдае пред Управителния съвет свалянето, което е в противоречие с вече официално взетите решения, под които и самият той се е подписал. Генералният директор премълчава, че е спрял готови предавания от повторенията. Бюджетът на БНТ се ощетява именно чрез спирането им, защото за тяхната изработка са вложени човешки труд и часове работа на техниката, това е пряка загуба за телевизията. Очаквам обаче да се оправдае с „телевизионна необходимост”, да каже, че е бил поставен пред свършен факт от предшествениците си, които са закупили твърде много програми за излъчване.

– Генералният директор на БНТ заяви пред Клуб Z, че сте нарушили трудовия си договор и Етичния кодекс на медията. Какъв е вашият коментар?

– Днес получих нареждане в тридневен срок да дам обяснение защо не съм спазвал работното време в телевизията в периода 20 май – 16 юни, когато все още бяхме в извънредна ситуация. Трябва да коментирам разпечатка от данните, които показват кога съм влязъл в сградата на БНТ.

Отговорът не е труден – всеки журналист знае, че работното време в нашата професия не се ограничава с часовете, прекарани на бюро. На първо място според длъжностната ми характеристика съм длъжен да полагам 8-часов ежедневен труд, но не и да седя застопорен в телевизията. За да се подготвям за предаванията си, аз трябва да се срещам с хора, да посещавам архиви, да използвам личната си богата историческа библиотека. Когато в почивния за всички 24 май съм се подготвял у дома за предаването „История.бг” на следващия ден, това също е работно време. Практически работя много повече от 8 часа на ден. Докато всички стояха изолирани заради извънредното положение и опасността от COVID-19, аз правех предаване на живо с риск за своето здраве и за здравето на семейството ми. Всяка седмица работя в събота, почивен ден, но това не се отразява в трудовия ми договор. Би трябвало да използвам компенсация в понеделник, но тогава е другото ми предаване – „История.бг”.

Впрочем, в момента подобни обяснения се искат и от други колеги, това досега не се е случвало.

– Как точно сте нарушили Етичния кодекс?

– Твърдят, че не било редно да използвам страницата на предаването във Фейсбук за личен коментар. Това е другото обяснение, което трябва да напиша. Според генералния директор страницата на „Вяра и общество” е „корпоративен продукт”. Само че не е ясно защо тогава тя се поддържа от личния ми профил. Не намирам, че съм постъпил неетично и нелоялно – уведомих зрителите, които очакват повторенията на предаването, че това няма да се случи. Позволих си да кажа истината.

Тъй като съм бил член на Етичната комисия в БНТ, знам, че всеки служител на БНТ е длъжен да сигнализира, ако ръководството предприема действия, които увреждат имиджа на БНТ. Затова говоря за тези неща сега. Това, което в момента се случва, не показва здрави отношения между работодател и служители в много отношения. Ако целта е да бъдем показани като глезльовци, които взимат много пари и не идват на работа, нека. Зрителите виждат резултата на екран, а Господ вижда на всеки в сърцето.

– Генералният директор твърди, че има писма с възражения от зрители – имат ли тежест мненията на зрители за съдържанието на предаванията?

– Става дума за 4 писма, свързани с последното предаване от 6 юни. Парадоксът е, че и четирите са изпратени на 12 и 13 юни – с цяла седмица закъснение. Две от писмата са пристигнали на личния мейл на Кошлуков в БНТ. Когато генералният директор ми показа писмата и поиска писмено обяснение за „липсата на плурализъм” в предаването, аз му показах страницата във Фейсбук, където много повече зрители бяха изразили задоволство от предаването. В отговор чух, че генералният директор не се интересувал от тях.

– Емил Кошлуков обещава, че докато той е директор, „Вяра и общество” ще остане на екран, защо се чувствате застрашен?

– Очевидно конфликтът му е по-скоро лично с мен, отколкото с предаването. Но „Вяра и общество” е авторска рубрика. Няма как някой да дойде и да води същия ефир като мен, да използва моята концепция. От медиите научавам, че генералният директор предвижда „разширяване на тематиката” на моето предаване. Винаги съм уважавал плурализма на различните вероизповедания и темите, които сме обсъждали в ефира, са били изключително разнообразни. Любопитен съм да видя какво „разширяване” се търси.

– Смятате ли, че може да смени вас лично, като запази предаването?

– За пръв път ще разкажа публично нещо, което не съм казвал досега. Ще премълча имената, за да не създам проблеми на хората. Моя много добра позната, която се черкува в храма „Свети Георги” точно на 2 февруари, Сретение Господне, се обади да ми каже, че Емил Кошлуков също се черкува там и е присъствала на негов разговор с местните свещеници. В този разговор той ги е помолил да му предложат човек, сведущ в православието, който да бъде интересен като водещ на предаване по БНТ. Първоначално е ставало дума за епископ Поликарп (викарий на Софийската митрополия) или епископ Герасим (главен секретар на Светия Синод). После са се спрели на идеята да бъде потърсен подготвен богослов.

Освен това високопоставен представител на държавна институция ми каза, че Емил Кошлуков и епископ Гавриил са направили опит да търсят средства чрез финансовото министерство за ново религиозно предаване в БНТ. Затова си позволих в поста си във Фейсбук да напиша, че не за пръв път имам такива сигнали. Знам, че е моята дума срещу неговата, но никога досега не съм лъгал.

– Подозирате ли участие на кръгове от Светия синод в проблемите днес на „Вяра и общество“?

– Синодът има участие не като колективно действие, а по-скоро като опит за лично влияние. Имам подозрения, но не бих искал да казвам имена.

– Забраната на Синода да ви гостуват свещеници от БПЦ не вреди ли на плурализма в предаването?

– Да, но това е търсен ефект. След забраната всячески съм се опитвал да отразявам православната гледна точка. Така беше и в последното предаване.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах