Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Горбачов търсел убиеца на Лора Палмър

Джордж Буш-старши ходатайствал да бъде разкрит отговорът на мистерията

Президентът на СССР Михаил Горбачов бил голям почитател на сериала. - Горбачов търсел убиеца на Лора Палмър

Президентът на СССР Михаил Горбачов бил голям почитател на сериала.

Американският композитор и текстописец Райън Уолш публикува в Туитър откъс от нова книга за сериала „Туин Пийкс“. В нея са поместени спомените на Джулс Хаймовиц, бивш изпълнителен директор на тв компанията Spelling Entertainment Inc. Той разказва как първият президент на СССР Михаил Горбачов настоявал да получи отговор кой е убиецът на Лора Палмър. Въпросната книга на американеца Брад Дюкс Reflections: An Oral History of Twin Peaks (Размишления: Устната история на Туин Пийкс) беше публикувана още през лятото на 2014-а, но тогава туитът на Райън Уолш не се радваше на особен интерес.

В началото на 90-те се развихря истинска истерия около сериала. „Туин Пийкс“ се излъчва и в СССР, а идеологът на Перестройката Михаил Горбачов му е голям почитател.

Един ден Джулс Хаймовиц бил изненадан от бизнеспартньора си Карл Линднер, който наскоро купил половината от Spelling Entertainment Inc., с въпроса: “Кой уби Лора Палмър?“. Той препратил питането към Дейвид Линч, но режисьорът не му отговорил. Линднер продължил да досажда на Хаймовиц и накрая се изяснило, че молбата да бъде разкрита мистерията с Лора Палмър идва от президента на САЩ Джордж Буш-старши. Той, от своя страна, бил попитан от Михаил Горбачов, с когото по това време водели тежки преговори за разоръжаване и забрана на ядреното оръжие.

Хаймовиц отново позвънил на Линч. „Чак тогава разбрах, че и Дейвид няма идея кой е убил Лора Палмър“, обобщава изпълнителният директор на Spelling Entertainment Inc. – компанията на прочутия тв продуцент Арън Спелин, заснела популярни сериали като „Бевърли Хилс“, „90210“, „Династия“, „Мерлоус плейс“ и др.

“Туин Пийкс“ се излъчва в САЩ в течение на два сезона – от април 1990 до юни 1991 г. В 30-те серии се разказва за агента от ФБР Дейл Купър (в ролята Кайл Маклоклан), който разследва убийството на красивата ученичка Лора Палмър.

Преди около месец сценаристът Марк Фрост, работил върху „Туин Пийкс“ заедно с Дейвид Линч, обяви, че пише книга, в която ще разкаже подробно за някои от събитията около сериала. Романът The Secret Lives of Twin Peaks ще бъде публикуван през 2015 г. Фрост ще наблегне на събитията, които са се случили с агент Дейл Купър след края на „Туин Пийкс“ до наши дни, тоест в период от 25 години. Сценаристът ще хвърли светлина и върху някои елементи от сюжета, останали неразбрани или твърде объркани за зрителите. Вероятно сред тях ще е и убийството на Лора Палмър.

Романът ще излезе преди тв продължението на „Туин Пийкс“, за което съобщи Дейвид Линч. Премиерата на първия епизод от третия сезон е насрочена за 2016 г. Сериалът ще се излъчва от телевизионната мрежа Showtime. Проектът отново се движи от Линч и Фрост.

Откъсът от книгата „Размишления: Устната история на Туин Пийкс“, публикуван в Туитър.

Откъсът от книгата „Размишления: Устната история на Туин Пийкс“, публикуван в Туитър.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg