Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Горчива шега: Рушителите от Ислямска държава с наградата „Търнър“

Хиляди читатели повярваха и спомогнаха за светкавичното разпространение на неновината

Воини на Ислямска държава разпространиха преди дни видео, запечатало как разрушават артефакти от древна Асирия - експонати на музея в Мосул. - Горчива шега: Рушителите от Ислямска държава с наградата „Търнър“

Воини на Ислямска държава разпространиха преди дни видео, запечатало как разрушават артефакти от древна Асирия - експонати на музея в Мосул.

Ислямска държава сензационно спечели престижната награда за изкуство „Търнър“ за концептуалната си творба „Разбиване на Мосулския музей на парчета: Смърт на неверниците“… Такива черни шеги се носят из социалните мрежи.

Англоезичен сатиричен сайт излезе с „новината“ за радикалните ислямисти, на които е присъден един от най-престижните призове за съвременно изкуство, хиляди техни читатели повярваха и спомогнаха за светкавичното й разпространение. И това се случва дни, след като екстремистите разрушиха не на шега безценни експонати от Асирийската империя, изложени в музея в иракския град Мосул. Появиха се съмнения, че това не са оригиналните творби, а техни реплики, но случаят предизвика огромен международен отзвук, а видеото, разпространено от самите джихадисти, бе гледано милиони пъти в интернет.

„Унищожавайки безценни артефакти на по 3000 години с чукове, Ислямска държава пита: „Какво е изкуството“. В унищожаването на този „арт“ Ислямска държава се освобождава от буржоазната концепция за красота и ни кани да видим сляпото невежество като артистична изява сама по себе си“, е заявил председателят на журито сър Никълъс Серота, ако се вярва на неновината.

В нея се посочва, че вниманието на организаторите на наградата „Търнър“ е привлечено към Близкия Изток за пръв път от 2001 г., когато талибаните бяха „отличени“ за взривяването на 100-метровите статуи на Буда от Бамиян, смятани за едни от първите прояви на будисткото изкуство.

Самият лидер на Ислямска държава Абу Бакр ал-Багдади пък, докато негови хора държат Серота на мушка, получил статуетката, благодарил на журито и обещал артистичният му екип скоро да представи последното си произведение на изкуството: „Обезглавяване на съдиите: Смърт на всеки, който изглежда съмнително хомосексуален“.

Препратката е към зачестилите в Сирия и Ирак екзекуции на мъже, набедени в хомосексуализъм. Последният случай бе обявен преди дни от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека – според тях младеж на около 25 години е бил хвърлен от покрива на висока сграда. След като по чудо оцелял при падането, той бил доубит с камъни от екстремистите пред струпалата се тъпа от хора.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg