Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Антична Сердика, гордостта на Рашидов, прокапа (снимки)

Обектът е открит - време е за ремонт

За всичко виновно винаги е времето. Снимки: Авторът - Антична Сердика, гордостта на Рашидов, прокапа (снимки)

За всичко виновно винаги е времето. Снимки: Авторът

„Панта Рей“ (Всичко тече), е казал преди 2500 години Хераклит. И ако отидете да видите какво се случва под прозрачните куполи на археологическия обект „Антична Сердика“, ще се съгласите, че е бил прав – макар и да не е имал предвид точно това.

По старата, вече покрита, римска улица „Декуманус Максимус“, в източната й част, близо до бившия Партиен дом, тече вода. Тече от стените, тече повече от тавана, но не тече от пода, което вероятно може да се отчете като успех – поздравления!

Ако обектът се откриваше днес, премиерът и неговият министър на културата или трябваше или да си носят чадъри, или по главите им щеше да капе вода. Жалко – щяха да станат хубави снимки. С малко късмет ББ и ВР можеха да изглеждат така, сякаш по небръснатите им, мъжествени лица се стичат сълзи на историческо-туристическа гордост.

Всъщност, все още не тече, засега само капе, но това е въпрос на време – дано да не завали по-силно. За разлика от Националната галерия или Квадрат 500 – другата гордост на министър Рашидов – въпреки че капките стават все повече и все по-големи, още никой не е дошъл да затвори обекта и да се заеме с ремонта.
Но пък може би точно това се е случило с другото закрито пространство – онова под бул. „Мария Луиза“? По стар народен обичай то беше открито и оттогава не работи – посетители не се допускат, всичките му врати са заключени, даже и осветлението не е включено. Може би от ведомството на министър Рашидов трябва да кажат защо имаше откриване, след като не работи!?

Вижте още: ОТКРИВАНЕТО НА ЛАРГОТО В СНИМКИ – ЗА ПОЧИТАТЕЛИ И КРИТИЦИ

Обяснения защо „Сердика“ протече, сигурно ще има. Но докато няма, мога да предположа, че главният виновник ще се окаже времето. Времето, което се е оказало прекалено дъждовно, или пък прекалено малко. Или пък, какво каза навремето Добри Джуров или някой като него, в оправдание на безобразията на социализма: „Времето беше такава“.

Двайсет и няколко години по-късно по времето на герберизма времето е такова, каквото е: и една от основните му характеристики е, че след ремонт всеки обект – от магистрала до плочките пред НДК – тутакси се затваря за ремонт. Но има и оптимистичен вариант: появява се Божидар Димитров, за да обяви, че капещата вода е светена.

12

2

2a

3

4

5

13

6

7

8

9

10

11

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах