Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гори ли Русия книги

Медии пишат за аутодафе в университетски библиотеки, държавата отрича

Неофициалната информация сочи, че са горени книги, издадени с финансовата подкрепа на Фондация „Сорос“ на милиардера и виден критик на Владимир Путин Джордж Сорос.  - Гори ли Русия книги

Неофициалната информация сочи, че са горени книги, издадени с финансовата подкрепа на Фондация „Сорос“ на милиардера и виден критик на Владимир Путин Джордж Сорос.

Горили ли са руските власти книги и превърнала ли се е страната в реална версия на антиутопията от „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри? Според широко отразена в медиите информация, през януари са били унищожени 53 тома, а други над 500 са били иззети от две университетски библиотеки в северозападната република Коми – на основание, че съдържат настроения, „чужди на руската идеология“. Министерството на културата обаче твърди, че това не е вярно – след като от Съюза на писателите в страната подадоха петиция, изразяваща загриженост по казуса, предава британският „Гардиън“.

Неофициалната информация сочи, че са горени книги, издадени с финансовата подкрепа на Фондация „Сорос“ на милиардера и виден критик на Владимир Путин Джордж Сорос. Фондация „Отворено общество“, също финансирана от него, бе принудена да спре работа в Русия през ноември миналата година.

Говорител на образователните власти в Коми коментира, че съобщенията за изгаряне на книги са били интерпретирани погрешно от медиите – а томовете всъщност са били изтеглени от  обращение и прибрани в хранилище. По думите на културния министър Владимир Медина по-късно, „горенето на книги е абсолютно недопустимо“.

В петък стана ясно, че от Съюза на писателите в Русия са подали петиция до президента Владимир Путин с искане да предотврати всякакви изгаряния на книги, както и да изясни дали други книги, финансирани от чуждестранни източници, са заплашени от унищожение.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Чрез имейл руското министерство на културата коментира пред „Гардиън“, че страховете на Съюза са „безпочвени“ и че горенето на книги „би могло да се счита за цензура, която е забранена според руската конституция“.

„Руското министерство на културата не е и никога не било в позиция да дава инструкции за унищожаване на книги, които „съдържат настроения, чужди на руската идеология“, както се твърди в средствата за масова информация – пишат оттам. – Ако някои книги са обявени за „екстремистки“ чрез съдебна процедура, те са добавят в специален списък на Министерството на правосъдието на Руската федерация и са незабавно изтегляни от библиотеките. Въпреки това, дори в този случай книгите не се унищожават, те просто не се дават на читателите.“

Двете фондации на Джордж Сорос бяха обявени за „нежелани“ чужди агенции, след като парламентаристът Константин Ковачев заяви, че в списък ще се назоват организациите, които „критикуват Русия или се опитват да придобият външен контрол върху вътрешната ситуация в страната или над руснаците“.

Сорос и руската държава отдавна са в противоречие: американският милиардер има дълга история с финансиране на граждански протестни движения. През февруари той заяви, че Русия на Путин е „по-голяма заплаха за Европейския съюз, отколкото Ислямска държава“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах