Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Гори сградата на бившия театър „Възраждане” в центъра на София

Пламъци обхванаха днес сградата на Театър „Възраждане“ в София. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Гори сградата на бившия театър „Възраждане” в центъра на София

Пламъци обхванаха днес сградата на Театър „Възраждане“ в София. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Сградата на бившия театър „Ренесанс“ на столичния булевард „Христо Ботев“, която е паметник на културата, гори в момента по сведения на очевидци, публикували снимки от пожара във Фейсбук.

Снимки на очевидци показват мащабите на пожара. Снимка: Гергана Белякова/Фейсбук

Екипи на пожарната са на място и се борят с огъня.

Сградата на бул. „Христо Ботев” е една от емблематичните в столицата. Проектирана е от арх. Никола Лазаров, чието дело са здания като Военния клуб, дворецът „Врана“ и др. Построена е в периода 1906 – 1910 г. До 1914 г. там се помещава изключително популярният летен театър „Нова Америка”, който по-късно се превръща във вариете, а от 1918 до 1940 г. там е известният софийски театър „Ренесанс” („Възраждане”). След преврата на 9 септември 1944-а сградата става известна като Профсъюзен дом на културата „Г. Димитров”, а след промените на 10 ноември в нея е поместена прословутата чалготека „Син Сити”.

Вариете „Нова Америка“ в София, 1920-е

Вижте още: СТАРА СОФИЯ СИ ОТИВА, СЪПРОТИВА СРЕЩУ СЪБАРЯНЕТО НА КИНО „ВЪЗРАЖДАНЕ“

Преди повече от 5 години групата „Спаси София” алармира в социалните мрежи, че бизнесменът Красимир Георгиев, собственик на сградата, има намерение на мястото на зданието да вдигне хотел. Според него и много други стари сгради по булевардите „Мария Луиза“, „Христо Ботев“ и „Константин Величков“ също трябвало да се съборят, за да се построят на тяхно място модерни бизнес центрове.

Огнеборците са на мястото на инцидента от сутринта. Снимка: Етюд-и-те на София

Пламъците изглеждат почти потушени. Снимка: Етюд-и-те на София

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах