Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Горящи актьори в Нощта на театрите

Съботата из цялата страна е посветена на изкуството на Мелпомена

„Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори“ е слоганът на Третата Нощ на театрите. - Горящи актьори в Нощта на театрите

„Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори“ е слоганът на Третата Нощ на театрите.

Над 120 събития. Повече от 50 локации. 16 града. През целия ден в събота из цяла България се провежда третото издание на Нощта на театрите! Театрални представления, пърформанси, форматни събития, изложби, срещи с театрали и прожекции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Шумен, Благоевград, Сливен, Смолян, Асеновград, Казанлък, Симитли, Перник и Силистра. А общият брой на творците в различни стилове, които се включват в инициативата, надхвърля 1000!

„Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори.“

Това е слоганът на тазгодишното издание на събитието, което насочва вниманието към изгорелите през годините театрални сцени – с фокус от Театъра в Пловдив, сблъскал се с огненото бедствие в средата на 2013 г.

Към проекта се присъединиха редица знакови лица на българския театър – сред които Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Силвия Петкова, Теодора Духовникова, Снежина Петрова, Ана Пападополу, Ованес Торосян. Техните ликове, запечатани от фотографа Павел Червенков, могат да бъдат видени и в изложбата му „Нощни персонажи“, показвана едновременно на четири дестинации в страната (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Очаквано, програмата на Нощта на театрите в София е най-богата, а ценителите имат възможността да избират от балетни спектакли, концерти за деца и оперни премиери до отлични примери за високо театрално изкуство – чрез драматургията на Уилям Шекспир и Жорди Галсеран. За столицата са планирани близо 90 събития, много от които и със свободен вход.

Варненци гледат концерт-спектакъл по музика на виртуоза в тангото Астор Пиацола. За почитателите на театралното изкуство са предвидени спектакли по пиеси на Нийл Саймън и Кристофър Хамптън.

Камен Донев изнася представление пък в Бургас – „Четири чифта пагони“. Събитията в морския град са само в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“, така че ентусиастите могат да прекарат времето си от 17 часа до късно вечерта само там – изцяло при безплатен вход.

В Пловдив „Пет жени в еднакви рокли“ се играе на сцената на Драматичния театър, а след това зрителите ще могат да гледат свободно на същото място и документалния филм „Първият театър“. За децата пък е планирано кукленото представление „Децата на Хамелн“.

Пълната програма на Нощта на театрите може да се види на официалния сайт на инициативата тук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90