Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Господари на задния двор

Трябва ли ни сериал за възрастни под манастирската лоза?

Репортер на Господарите подлага на кръстосан разпит монаха Филарет. - Господари на задния двор

Репортер на Господарите подлага на кръстосан разпит монаха Филарет.

След като свършиха доста общественополезна работа, осветявайки най-разнообразни видове мошеници, крадци на държавна служба, ясновидци, телефонни измамници, масажистки с щастлив край, шарлатани и обикновени политици, Господарите на ефира насочиха вниманието си към Българската православна църква. В няколко поредни предавания разкриват „скандал с гей извращения “ – нещо като документален сериал от задкулисието, от спалните помещения – или ако щете, от задния двор на БПЦ.

С помощта на тайни видеозаписи, следене в интернет, скрити камери и ехидни репортажи, сериалът за възрастни разгадава Шифъра на Филарет, осветява ангелите и демоните, скрити под черните раса, и въобще страшната тайна на манастирското шушукане… че някои монаси са хомосексуални. Има ли някой да се е съмнявал в това?

В поредния епизод сексуалните щения (смущения, превъплъщения и посещения – каквото си изберете) на грешния Филарет бяха изтръгнати от тържествуващия репортер Боби Ваклинов като с нажежени клещи от оплелия се в лъжи и притеснения монах. Защо? С какво случващото се по взаимно съгласие между двама (или повече) възрастни вреди на всички останали? И какви се явяват Господарите на ефира във връзката на монасите с Началника им? Адвокати на Господ?

Когато си дал обет пред Бог и не го спазваш, не е ли това проблем основно между теб и Него – и най-вече твой личен проблем? Кой ще е благодарен на Господарите? Надали Църквата и вярващите… още по-малко тези, които не се интересуват от религия. За тях ще остане само лош вкус от страна на едно предаване, което в повечето случаи – освен забавно – успява да е и полезно.

Разбира се, Църквата не бива да е зона, забранена за критики. Но каквито и да се преобладаващите сексуални предпочитания сред оскъдното българско монашество, истинското лице на нашата църква през последните години едва ли е хомосексуално. По-скоро е милиционерско – каквито са почти всички членове (извинявам се за неволния намек) на Синода (до един минали и през манастирите).

Затова ми се щеше Господарите да бяха обърнали повече внимание на духовния, вместо на телесния разврат – а отец Филарет да си намери друго призвание извън манастира. Но никой не ме пита.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах