VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Господин Георги Палеолог, неизвестният до днес средновековен аристократ

При разкопки в Калиакра е открито богато погребение от XIV век

Най-впечатляващият предмет от гробните дарове е масивен златен пръстен, който разкри името на погребания – Георги, както и знатното му потекло. - Господин Георги Палеолог, неизвестният до днес средновековен аристократ

Най-впечатляващият предмет от гробните дарове е масивен златен пръстен, който разкри името на погребания – Георги, както и знатното му потекло.

Богато погребение от XIV век на неизвестен досега български аристократ – Господин Георги Палеолог, е открито при редовните археологически проучвания на Калиакра. Разкопките на средновековната морска столица се ръководят от доц. д-р Бони Петрунова, като за последните 16 сезона там са откривани множество богати погребения на калиакренската аристокрация, но за пръв път е намерено погребение на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век).

В гроба археолозите са открили богати дарове, които дават възможност да се възстанови ритуала по изпращането на младия покойник, информират от Националния исторически музей. Погребението е извършено през втората половина на XIV век, като ямата е оформена върху скалата с ограждане от камъни.

Благородникът е бил положен в ковчег, от който има добре запазени следи. Лицето му е било покрито с луксозна материя, а върху тялото му са поставени дарове и стъклен съд. В него, според тогавашните вярвания, са се събирали сълзите на оплаквачките.

Доц. д-р Бони Петрунова с най-впечатляващата находка. Снимка: НИМ

Най-впечатляващият предмет от гробните дарове е масивен златен пръстен, който разкрива името на погребания – Георги, както и знатното му потекло. Пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Проучванията на средновековния некропол ще продължат до края на август, като през 2019 година Националният исторически музей ще публикува каталог на миналогодишната находка от Калиакра –„Татарска плячка“, която съдържа 950 предмета от злато и сребро.

Снимка: НИМ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg