Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Господин Георги Палеолог, неизвестният до днес средновековен аристократ

При разкопки в Калиакра е открито богато погребение от XIV век

Най-впечатляващият предмет от гробните дарове е масивен златен пръстен, който разкри името на погребания – Георги, както и знатното му потекло. - Господин Георги Палеолог, неизвестният до днес средновековен аристократ

Най-впечатляващият предмет от гробните дарове е масивен златен пръстен, който разкри името на погребания – Георги, както и знатното му потекло.

Богато погребение от XIV век на неизвестен досега български аристократ – Господин Георги Палеолог, е открито при редовните археологически проучвания на Калиакра. Разкопките на средновековната морска столица се ръководят от доц. д-р Бони Петрунова, като за последните 16 сезона там са откривани множество богати погребения на калиакренската аристокрация, но за пръв път е намерено погребение на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век).

В гроба археолозите са открили богати дарове, които дават възможност да се възстанови ритуала по изпращането на младия покойник, информират от Националния исторически музей. Погребението е извършено през втората половина на XIV век, като ямата е оформена върху скалата с ограждане от камъни.

Благородникът е бил положен в ковчег, от който има добре запазени следи. Лицето му е било покрито с луксозна материя, а върху тялото му са поставени дарове и стъклен съд. В него, според тогавашните вярвания, са се събирали сълзите на оплаквачките.

Доц. д-р Бони Петрунова с най-впечатляващата находка. Снимка: НИМ

Най-впечатляващият предмет от гробните дарове е масивен златен пръстен, който разкрива името на погребания – Георги, както и знатното му потекло. Пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол.

Проучванията на средновековния некропол ще продължат до края на август, като през 2019 година Националният исторически музей ще публикува каталог на миналогодишната находка от Калиакра –„Татарска плячка“, която съдържа 950 предмета от злато и сребро.

Снимка: НИМ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах