POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Прекрачил човешката природа

Георги Господинов. Снимка: Дафинка Стоилова - Прекрачил човешката природа

Георги Господинов. Снимка: Дафинка Стоилова

Битката е за прости неща – запазване на човешката природа. За основни човешки качества като доброта, милосърдие, емпатия. Вън от това дали шофьорът е част от ИДИЛ, или не, това е дело на брутален, прекрачил човешката природа вече не-човек. Да мачкаш 2 км живи тела е наистина отвъд човека, дело на заслепен от омраза, агресивен, самозабравил се, бездарен, изстъплен идиот.

Ползвайки понякога тези състояния, дори виртуално, дори само като думи към друго човешко същество, увеличаваме всекидневното ниво на тероризъм. Камионът и ИДИЛ идват после, когато сме готови за тях и човекът в нас вече е премазан.

Затова обикновената човешка доброта е важна, а в частност и литературата, ако ни прави чувствителни. Те няма да спрат камиона, но биха могли години преди това да спрат човека, който ще се качи в него.


Бел. ред. – текстът е от Фейсбук, публикуваме го с разрешението на писателя. 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС