СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Господинов: По-горе билото, майстори

Из словото му за Иван Теофилов, изречено на „Аполония“

Георги Господинов и Иван Теофилов на Годишните награди на Клуб „Перото“ в петък. Снимка: НДК - Господинов: По-горе билото, майстори

Георги Господинов и Иван Теофилов на Годишните награди на Клуб „Перото“ в петък. Снимка: НДК

Да си поет е и етос, особено достойнство, друг въздух около теб. Винаги съм твърдял, че Иван Теофилов е от онези поети, чието съществуване тук и сега, чиято етика и поетика все още могат да ни накарат да усетим вкуса от един друг живот, от една друга геометрия на духа. Ще го кажа просто. Нещо лошо се случва в общото ни живеене тук. Разпади и разломи, които трудно ще се затворят. Омрази и раздели. Никне жълта злоба, както казваше Яворов… От това не става голяма литература.

И в такива минути на бродене из съсипни ние имаме поети и хора (макар малцина) като Иван Теофилов. Понякога на тази литература, дори когато е в бездната, й върви. Иван, който знае какво е да си бит и да махнеш с ръка. Който е платил цената да си различен от тукашното, аристократично-небрежен, зареян някъде. Иван, който знае силата на вкуса. Тези неща тук не се прощават. Иван, който написа „да си измислям въздух, в който да живея”. И затова днес той има има тихата (защото тук крещяща е само омразата), та има тихата обич и обожание на всички. На читатели, художници, артисти, поети, писатели от всички поколения. Когато се спъваме из съсипни, когато се поддаваме на жълта злоба, което, разбира се, е човешко, нека знаем, че сред нас е Иван Теофилов. И поне малко да се смутим и смирим. Ако можем. Иван, който с поезията и с личното си достойнство, също чуплив и чувствителен, мълчаливо ни сочи онова познато ни от Селинджър, но идещо от Сафо изречение: „По-горе билото, майстори…”

И последно, Иван Теофилов е учител във високия смисъл на думата. От онези учители, които могат да се радват на учениците си цял живот.
Благодаря, Иване. И както ти пишеш – да се захващаме за работа, когато сме печални.


Из словото на Георги Господинов за Иван Теофилов, изречени на „Аполония“, където Теофилов получи Голямата награда „Аполон Токсофорос“. 

Вижте още: КЛУБ „ПЕРОТО“ НАГРАДЕН С ИВАН ТЕОФИЛОВ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС