Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Господинов дава румънците за пример

Писателят Георги Господинов - Господинов дава румънците за пример

Писателят Георги Господинов

Да вземем пример от отношението на румънците към литературата, съветва писателят Георги Господинов. Тези дни той е гост на Международния литературен фестивал FILIT, който се провежда за втора година в град Яш. Двигатели на арт маратона са трима писатели, а основен спонсор – местната община.

Най-превежданият български автор гостува на форума с „Естествен роман”, който е единствената му засега преведена и издадена книга в Румъния. По собствените му думи на срещата му с читатели дошли предимно гимназисти и млади хора. „Бяха изумителни и вътре в текста. В една алтернативна работилница по литература и други изкуства Alecart, по време на литературния фестивал FILIT”, разказа писателят в профила си във фейсбук.

Писателят пусна и допълнение с още детайли за проявата: „Фестивала го правят с кеф и солидна подкрепа трима горе-долу млади писатели Дан Лунгу, Лучан Дан Теодорович и Флорин Лазареску. И са успели да съберат Дейвид Лодж, Херта Мюлер, Мирча Картареску, Норман Манеа, Гуилермо Ариага, Грьондал”, отбелязва Господинов.

Тази година се навършват 15 години от излизането на „Естествен роман“. Досега книгата е претърпяла шест издания. 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg